pixabay.com

Od 4.700 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, dok u 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika, a u više od 200 sela nema osobe mlađe od 20 godina. 

To je rekao glumac Nenad Jezdić, na konstitutivnoj sednici povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U selima danas ima 260.000 momaka između 40-50 godina i oko 100.000 devojaka iste dobi, koji nisu zasnovali svoje porodice.

Jezdić, koji se bavi poljoprivredom, ukazao je na značaj oporavka srpskog sela, i naveo da su “iza nas” brojni pokušaji vekovnih osvajača da unište srpski narod i tragove njegovog postojanja na ovim prostorima, ali iako je to sada iza nas, nešto drugo preti sadašnjosti i budućnosti srpskog i svih naroda koji odvajkada žive zajedno na ovim prostorima – bela kuga.

– Smrtonosna epidemija puste zemlje širi se rubnim prodručjima i zlokobno preti da zatre srpsko selo, koje je održalo Srbiju, nahranilo nas i othranilo. Sa nestajanjem sela, nestala bi i Srbija – rekao je Jezdić i dodao:

“Probudimo se, stavimo prst na čelo, svi koji želimo dobro Srbiji. Upotrebimo sva znanja i mogućnosti da spasimo srpsko selo”.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

2 COMMENTS

  1. Sela se bankrotiraju a samim tim i nestaju.80-desetih godina vratili su se iz Francuske 2 porodice u nase selo ,sada oni odlaze u Nemacku,Francusku i ko zna vec gde .Razlog je prost,bankrotiranje seljaka pocinje od 90 tih godina ,kada amerika pokrece bankanski gradjanski rat a intezivira se posle 2000 te posle drzavnog udara izvedenog opet od te zalosne americke vlade i njenog kriminalnog rezima.Tada se ubacuje u Srbiju krompir od 12 dinara,svinjetina od 120 dinara,mleko sorosevo u prahu stize iz argentine,paradajiz iz albanije.Svi ti proizvodi u tim zemljama imaju visoke stopu drzavnih subvencija.Naprimer ,Francuska subvencionira kromir 600 evra po hektaru i takav salje u Srbiju po 12 dinara.Posto mi nemamo vladu posle 2003 od kada je USA rezin ubio djindjica,a prethodno naseg predsednika Milosevica poslao u Hag,seljak bankrotira.USA rezim potpuno upravlja balkanskim vladama i ciljno bankrotira seljaka saljuci ga na zapad EU a ovde ce polako naseljavati mudzahenine iz Avganistana,Pakistana i nesto manje iz Sirije.Ta prica da su momci ostali neozenjeni samo ovo potkrepljuje.Zenski svet u selima to vidi i zeli bolji zivot i prvi odlazi,njihov instikt je nepogresiv,one znaju da tu nema novca samo mukotrpnog rada .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here