EPA
epa08766864 A Qantas plane carrying repatriated Australians taxis at Darwin International Airport in Darwin, Australia, 23 October 2020. Qantas charter flights are set to repatriate stranded Australians in the United Kingdom and India with the Northern Territory?s Howard Springs facility to be used for hotel quarantine. EPA-EFE/CHARLIE BLISS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Let za repatrijaciju australijskih državljana, koji je stigao u sredu uveče u Darvin iz Buenos Ajresa, postao je najduži komercijalni let u istoriji australijske avio kompanije Kvantas.

Putnici su bili u vazduhu skoro 18 sati, pre nego što su sleteli na aerodrom u Darvinu, posle pređenih 14.683 kilometara.

– To je za nekih 200 kilometara duže od leta Pert – London, koji je držao rekord najdužeg leta za Kvantas – rekao je vazduhoplovni analitičar Brus Dejl.

Ovaj let ujedno označava prekretnicu za aerodrom Darvin, koji će postati prva vazdušna luka u Australiji, i jedna od retkih u svetu, koja je primala neprekidne letove sa svih šest stalno naseljenih kontinenata.
Po tome se aerodrom Darvin svrstavao u ekskluzivni klub u koji za sada nisu uspeli da uđu ni neki od najvećih svetskih aerodroma.

Prema rečima Dejla, geografija Zemlje utiče na to da su lokacije koje imaju neprekidne letove sa svih kontinenata u svetu, veoma retke.

– Drugi aerodromi na koje sleću neprekidni letovi sa svih šest kontinenata su: Doha, Dubai i London, a to su globalna čvorišta – istakao je Dejl i dodao da je ovim Darvin nadmašio čak i Singapur kada je reč o letovima bez zaustavljanja.

Do Australije preko Antarktika

Putnici koji su imali dovoljno sreće da se ukrcaju u Kvantasov Boing 787 u Buneos Ajresu imali su poseban događaj na ovom letu, jer su preleteli preko Antarktika. Iako se to možda mnogima čini u najmanju ruku kao čudna ruta letenja, to je ipak najdirektniji način da dođete do Darvina iz glavnog grada Argentine.

Naime, oblik zemljine kugle utiče na odluku o ruti, tako da obična karta sveta može da zavara oko kada se radi o stvarnoj udaljenosti između dve tačke na Zemlji.

Ili kako je Dejl istakao – “Ako biste leteli pravo preko puta, kako to zamišljamo na karti, verovatno biste dodali 30 do 40 odsto u kilometraži“.

Putnici na ovom letu su zaista bili u privilegiji da prelete iznad tako udaljenih delova Zemlje, da su bili možda i prvi ljudi koji su ikad videli taj deo sveta. Imali su i dodatnu pogodnost jer Boing 787 ima najveće prozore od svih putničkih aviona, pa su putnici imali dobar pogled na Antarktik.

Dogovor s Kvantasom

Prema mišljenju Brusa Dejla, koji radi za kompaniju Aerodromi Severne Teritorije, ovaj let je naročito istakao potencijal Darvina da bude značajnije “čvorište“.

– Darvin je bio prvi australijski međunarodni aerodrom zbog svog geografskog položaja, a naša geografija se nije promenila – istakao je Dejl, i dodao da je položaj aerodroma u Darvinu sigurno dobar za avio usluge, posebno do Azije i Evrope.

Inače, izvršni direktor Kvantasa Alen Džojs trenutno razgovara s Vladom Severne teritorije o mogućnosti korišćenja Darvina umesto Perta za dnevni let Melburn-London, kao i u suprotnom smeru, i to već od sredine decembra, pa sve do aprila.

Vlada Severne teritorije se još ranije izjasnila da je postizanje ovog dogovora za njih pitanje prioriteta.

– Uputio sam najviše državne službenike da se pozabave ovim pitanjem, i da prioritetno sarađuju sa aerodromom Darvin i Kvantasom, kako bi se sporazum postigao – rekao je šef ministara Severne teritorije Majkl Ganer.

Očekuje se da će više detalja o ovom dogovoru biti poznato do kraja nedelje.

DODATNI USLOVI ZA PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Vakcina, aplikacija i četiri testa na koronu

Kada se u novembru otvore međunarodne granice, putnici iz Australije će pre odlaska za inostranstvo morati da prođu najmanje četiri testa na kovid i da budu potpuno vakcinisani, otkrio je izvršni direktor Kvantasa Alan Džojs.

Putnici će morati da se testiraju pre leta i napuštanja Australije, pre povratka u zemlju, kao i da obave dva dodatna testa tokom sedmodnevnog boravka u kućnom karantinu.

Trenutno nije jasno kakav će protokol biti za putnike koji se zaraze virusom tokom putovanja i da li će moći da se ukrcaju na neki let nazad za Australiju.

Kvantas trenutno radi na dve aplikacije, jedna treba da omogući putnicima da čuvaju i potvrde svoj status vakcinacije i rezultate kovid testa pre puta. Druga će koristiti tehnologije geolokacije i prepoznavanja lica, kako bi osigurala da putnici poštuju zahteve kućnog karantina.

Prema njegovim rečima, putnici će biti u obavezi da obezbede odgovarajuću lokaciju za kućni karantin, a postojaće elektronski obrazac za dolazak koji će morati da se popuni sa podacima o tome gde boravite, kako biste uopšte ušli u zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here