Prelo u Donjoj Austriji

0

Krovna organizacija samostalnih srpskih asocijacija pokrajine Donja Austrija organizovala je prošlog vikenda jedinstvenu manifestaciju koja je imala za cilj da se Austrijancima prikaže bogatstvo srpske kulture, ali i ujedno da spoji dve kulture. U prelepom zdanju dvorca Perhtoldzdorf, nadomak Beča, održano je Prelo u Donjoj Austriji, kojem su se odazvali zvaničnici iz Republike Srpske (RS), Srbije i Austrije. Manifestacija je bila nešto do sada neviđeno, kako po obimu programa, tako i po jedinstvenom ambijentu u kojem je održana. Jedino što je kvarilo ukupni utisak jeste slab odziv pre svega Srba i srpskih klubova.
 

Organizatorka: Ranka Savić-Čergić
 

Dvodnevna manifestacija bila je prilika da se austrijskoj publici predstave igre iz Srbije, rukotvorine, pesme i naše pismo – ćirilica. U dvorcu Perhtoldzdorf organizovane su radionice u tkanju, rezbarenju, zlatovezu, koričenju knjiga, šivenju, vajanju, vezu, heklanju. Za prezentaciju starih zanata bile su zadužene žene iz udruženja Beli anđeo iz Dvorova, Impuls iz Bijeljine i Udruženja žena iz Kamine.
Održana je diskusija o životu, običajima, regijama, umetnosti, kulturi i tradiciji. Publika je imala priliku da vidi prelepe nošnje iz Srbije i Austrije i čuje brojna izlaganja o kulturi i tradiciji dva naroda. Prisutni su mogli i da čuju referat o Prvom svetskom ratu, kao i predavanje na temu umetnosti, kulture, nošnje, ručnog rada i običaja, o etno-turizmu u Srbiji i Republici Srpskoj. Održane su i radionice ćirilice s priznatim kaliografima i izložba širokog spektra iz Srbije i RS. Turistička organizacija RS predstavila je svoju ponudu, a posebno su se prezentovali Banja Vrućica i Andrićgrad.
U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD "Vuk Stefanović Karadžić" iz Bačke Topole, društva iz Donje Austrije – KUD Mladost, KUD Dukat, KUD Sloga i austrijske plesne grupe. Nastupili su i etno-grupa Trag i trio Piler.

Počasni gosti
 

Pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom preuzeo je Ervin Prel, predsednik pokrajine Donja Austrija. Na veliki poduhvat Ranke Savić-Čergić, predsednice Krovne organizacije, došli su i Maida Ibrisagić-Hrstić, ministarka trgovine i turizma RS, Svetlana Stanković, šef Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču, Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji, Martin Šuster, poslanik u parlamentu pokrajine Donje Austrije i gradonačelnik Perhtoldzdorfa, predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vizer, Dragan Gligorijević, predsednik Međunarodnog centra za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma SACEN international, i Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji .

 

Mladima za nauk
Pozdravljajući prisutne konzul Svetlana Stanković je kazala da ova manifestacija služi za očuvanje srpskog jezika i tradicije srpskog naroda i da je neophodna posebno zbog mladih koji žive u dijaspori. Oni, prema njenim rečima, ne smeju nikada zaboraviti odakle potiču.
Ministarka turizma RS ukazala je, povodom Svetskog dana turizma, da turizam povezuje ljude i spaja kulture, a da sve kulture sveta doprinose bogatstvu čovečanstva.

Dobitak za pokrajinu
Izaslanik predsednika pokrajine Prela Martin Šuster zahvalio je Ranki Savić-Čergić na organizovanju ove jedinstvene manifestacije, ističući da je time pokrajina dobila priliku da se podrobnije upozna sa tradicijom i kulturom Srba koji su, kako je podvukao, važan deo društva Donje Austrije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here