Manastir Tumane
Vaskršnja poklon projekcija filma

Veliko interesovanje publike izazvao je film “Čudotvorac Tumanski” o Svetom Zosimu Tumanskom, rediteljke Bojane Krstić, a sada kao specijalni poklon za Vaskrs sledi premijera filma “Sveti Jakov Tumanski” u režiji Boška Milosavljevića.

Premijera filma “Sveti Jakov Tumanski” zakazana je za nedelju, 16. april u 19,50 časova na TV kanalu B92.

Početkom aprila, bila je bioskopska pretpremijera filma u Domu omladine u Beogradu. Sav prihod od prodatih ulaznica dat je u humanitarne svrhe Verskom dobrotvornom starateljstvu SPC koje svakog dana obezbeđuje 2.000 obroka za socijalno ugroženo stanovništvo.

Dan kasnije, 5. aprila na istom mestu u Beogradu održana je i premijera filma, a publika i brojne zvanice među kojima i naši crkveni velikodostojnici, bili su oduševljeni ovim filmskim ostvarenjem. Saznaćemo i zašto.

Manastir Tumane odavno je mesto hodočašća, utehe i isceljenja. Brojni vernici i poklonici pohode ovu svetinju u nadi da će pronaći mir i rešenje za svoje probleme. Njihove molitve posebno su upućene Svetom Zosimu i Svetom Jakovu Tumanskom. Priče i svedočanstva ljudi iguman manastira Tumane, otac Dimitrije Plećević sakupio je i objavio u knjizi “Manastir Tumane, čudo ljubavi Božije”.

Poznato je predanje o Svetom Zosimu i srpskom junaku Milošu Obiliću, ali o Svetom Jakovu nije mnogo toga rečeno, a trebalo bi.

Mnoge enigme iz života svetog Jakova Arsovića razotkriće film, jer radnja prati njegovo školovanje, diplomatsku službu u Francuskoj, upoznavanje sa Svetim vladikom Nikolajem Žičkim, preobražaj, prosvetiteljski rad, monašenje, stradanje od bezbožnih vlasti i potom uzdizanje u svetost.

Fascinantna životna priča gotovo našeg savremenika i njegov izbor da blistavu karijeru i otmen diplomatski život zameni za monašku rasu i služenje Bogu.

Ne propustite televizijsku premijeru na kanalu B92!

Srećni vaskršnji praznici!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here