Pexels
Ilustracija

Roditelji to često zanemare, a može biti znak da je vaše dete genije…

Nivoi inteligencije se mogu meriti na različite načine. Nečiji rezultat IQ testa može biti visok, ali ta inteligencija možda neće biti iskorišćena u svakodnevnom životu.

Psiholozi veruju da je inteligenciju teško primetiti samo po tome koliko brzo dete rešava matematičke zadatke ili nauči domaći zadatak. Treba obratiti pažnju, pre svega, na neke osobine karaktera. Dakle, prema različitim studijama, govorimo o empatiji, sposobnosti da se ne dosadi sami sa sobom, posmatranju, sposobnosti izbegavanja sukoba i upravljanju emocijama.

Postoji još jedna veština koja je, prema naučnicima iz Turske, svojstvena isključivo pametnoj deci. Za svoje proučavanje zamolili su više od 200 školaraca uzrasta od 10 do 12 godina da smisle duhoviti dijalog za scene iz stripa. Na nekim mestima je bilo potrebno smisliti samo nekoliko reči, na drugima cele fraze. Onda su ti isti momci prošli test inteligencije koji su razvili turski stručnjaci. Skala procenjuje verbalne sposobnosti, vizuelno prostorno mišljenje i kratkoročno pamćenje.

Prosečan koeficijent inteligencije deteta na ovom testu kreće se od 85 do 115. Dijaloge koje su izmislili tinejdžeri cenili su profesionalni crtači, kao i stručnjaci iz oblasti humora. Izabrali su ona dela koja su se pokazala i smešnim i relevantnim, piše Psychologies.

Kada su upoređivali rezultate učesnika u smislu humora i inteligencije, istraživači su primetili snažnu korelaciju. Primetili su: što je veća inteligencija deteta, bolji je njegov smisao za humor. I preporučili su roditeljima i nastavnicima da obrate pažnju na dečje šale. Na kraju krajeva, kvalitetan humor je pokazatelj izuzetnog uma.

Drugi znaci visoke inteligencije kod deteta

Međunarodno društvo najpametnijih ljudi na svetu, Mensa, među kojima ima mnogo dece, sastavilo je svoju listu znakova da dete može biti intelektualno nadareno.

– Dete se razvija mnogo brže od svojih vršnjaka

– Počinje da čita sa dve do četiri godine, a uči gotovo samostalno

– Ima hobije “iznad svojih godina” ili poznaje neku temu bolje od odraslih

– Pričljiv je i voli da rasuđuje

– Postavlja pitanja sve vreme, i to čini češće

– Lako savladava školski program, ali je nepažljivo

– Visoko postavlja letvicu za sebe – samokritičan je, ali istovremeno cilja na ambiciozne ciljeve

– Doseže da komunicira sa odraslima

– Ne voli da se igra sa vršnjacima

– Neopterećeno je samoćom

– Zna šta se dešava u svetu

– Voli da drži sve pod kontrolom

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here