Presuda Ratku Mladiću tek 2017. godine

0

Beta/AP
Zbog zdravstvenog stanja usporen proces protiv Ratka Mladića
 

 

Predstavljajući redovan šestomeseči izveštaj, Meron je naglasio da Tribunal, na žalost, neće moći da svoj rad okonča do kraja ove godine, što je bilo predviđeno ranijim odlukama Saveta bezbednosti.

On je naznačio da će Tribunal moći da mandat okonča do kraja 2017. Kao činioce koji su uticali na produženje rada suda, nabrojao je "kasno hapšenje nekih optuženih"; "izuzeće sudije"; "loše zdravlje nekih optuženih" i složenost predmeta.

Zdravstveno stanje optuženih, po Meronovim rečima, uticalo je na odlaganje procesa Goranu Hadžiću, kao i na produženje suđenja generalu Mladiću.

Prema nezvaničnim informacijama, Hadžić je nedavno doživeo srčani udar u pritvoru Tribunala. U procesu generalu Mladiću, sud zaseda četiri dana nedeljno kako bi se optuženom, koji je ranije preživeo tri mozdana udara, dalo više vremena za odmor.

Meron je naglasio da je i Vojislav Šešelj privremeno oslobođen odlukom raspravnog veća "koje je to smatralo primerenim u svetlu njegovog zdravstvenog stanja".

Šešelj boluje od tumora na debelom crevu sa metastazama na jetri, tvrdi Srpska radikalna stranka. Tribunal nije saopštavao detalje o Šešeljevoj bolesti, navodeći da on to ne dozvoljava.

Zdravlje optuženih izaziva "neizbežnu zabrinutost i postavlja humanitarna pitanja. Premda Tribunal čini sve napore da obezbedi primerenu medicinsku negu, razvoj događaja povezan za zdravlje pritvorenika ponekad može izaći van naše kontrole i izazvati odlaganja u radu Tribunala", istakao je Meron.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here