EPA-EFE/LUKAS COCH

Savezni premijer Skot Morison odneo je važnu pobedu na Apelacionom sudu Novog Južnog Velsa, u internom sporu koji već mesecima traje unutar Liberalne stranke.

Veće troje sudija odbacilo je navode da premijer nema legitimitet da interveniše u izboru kandidata u predselekciji njegove stranke za predstojeće federalne izbore.

U zaključku je navedeno da “sud nema nadležnost da donosi odluke u vezi sa statutima političkih partija”.

“Javni interes za rad velikih političkih partija generalno ne opravdava sudsku intervenciju u unutarpartijskim sporovima”, napisale su sudije Džon Basten, Mark Liming i Entoni Pejn u svojoj presudi.

Sudije su takođe rekle da izvršni organi stranke na saveznom nivou imaju “široka ovlašćenja” da intervenišu u državnim ograncima partije.

Šta zapravo znači ova presuda?

Savezni premijer Skot Morison, zajedno s premijerom Novog Južnog Velsa Dominikom Peroteom i bivšom predsednicom Liberalne stranke na saveznom nivou Kristin Mekdiven, može da vrši izbor kandidata za poslanike ove stranke na predstojećim saveznim izborima.

Njih troje su u februaru imenovani od strane federalnih organa Liberalne stranke kao komisija za izbor, iako proces predselekcije kandidata obično vode izvršni članovi na nivou ogranka stranke u Novom Južnom Velsu.

U početku, ova tročlana komisija je podržala samo izbor troje poslanika, i to: Suzan Li, Aleksa Houka i Trenta Cimermana, u izbornim jedinicama Farer, Mičel i Severni Sidnej.

Tek prošle subote je još devet kandidata izabrano, nekoliko sati pre isteka mandata ove komisije.

Član izvršnih organa Liberalne stranke u NSW Metju Kamenzuli je zbog toga podneo žalbu sudu protiv savznog premijera i ostalih članova komisije, tvrdeći da izvršni organi stranke na saveznom nivou po statutu partije nemaju pravo da biraju kandidate bez odobrenja državnog ogranka.

Unutrašnje razmirice u Liberalnoj stranci, za koje se čak navodi i da predstavljaju obračun suprotstavljenih frakcija ove partije, postale su javne u februaru kada je Kamenzuli tužio na Vrhovnom sudu NSW ministra za imigraciju Aleksa Hoka, inače bliskog saradnika premijera Morisona, kako bi rešio spor oko toga kada ističu ovlašćenja izvršnih organa stranke na nivou NSW da unapred bira kandidate za savezne izbore.

Sud je presudio u korist Kamenzulija, dajući izvršnim organima Liberalne stranke u NSW produženi mandat. Time je praktično blokirano pravo saveznog premijera da preuzime predlaganje kandidata.

Međutim, nedelje su prolazile, a predselekcije kandidata nisu završene, nakon čega je Liberalna stranka na saveznom nivou formirala spornu komisiju na čelu s Morisonom.

Usledile su optužbe da je savezni premijer ovim potezom pokušao da zaobiđe demokratski proces predselekcije kako bi napravio sopstveni izbor.

U martu je premijer zatražio da odluku o legitimnosti ovakvog procesa donese viši sud, kako bi izbegao žalbe na različitim nivoima pravosuđa.

Međutim, glavni sudija Suzan Kifel rekla je da bi bilo efikasnije da se slučaj sasluša na Apelacionom sudu, što se sada i dogodilo, a presuda je na strani sveznog premijera.
Metju Kamenzuli sada može da eskalira ovaj slučaj Višem sudu. Međutim, imajući u vidu da je prošle godine Vrhovni sud Viktorije saslušao dve slične frakcijske svađe unutar Laburističke partije, a zatim presudio da premijer Viktorije Danijel Endrjuz i lider savezne opozicije Entoni Albaneze imaju zakonito pravo da odlučuju u predizboru stranačkih kandidata za izbore, teško da će drugačija presuda biti doneta u NSW.

Međutim, iako je odneo pobedu na sudu, ceo ovaj slučaj sa predizborom kandidata još jedna je negativna stvar koja se dogodila liberalima uoči izbora. A predizborna kampanja zvanično još nije ni počela.

Savezni izbori u Australiji još nisu raspisani, ali se može očekivati da premijer Morison u bilo kom trenutku objavi datum izbora. Prema slovu zakona, izbori se moraju održati do 21. maja, kada ističu pune tri godine od prethodnih.

“Gaženje statuta stranke “

Prošle sedmice je odlazeća liberalna senatorka Koneta Fjeravanti-Vels optužila premijera Morisona da je ugrozio ogranak stranke u Novom Južnom Velsu tako što je “pogazio statut stranke”. Ona je rekla da je Morison zajedno sa svojim bliskim saradnikom Aleksom Houkom srušio demokratski proces kako bi izabrao samo lojalne kandidate. Upravo senatorka Fjeravanti-Vels je jedna od onih koji nisu prošli proces predselekcije za izbore, što znači da se njen glas u Senatu više neće čuti.

Podrška ženama

Odgovarajući na optužbe, savezni premijer Skot Morison je izjavio da je intervenisao u izboru kandidata jer je ozbiljan u nameri da ima “jake žene u svojim redovima”. On je u intervjuu za emisiju “7.30” na ABC televiziji rekao da je bio zabrinut za budućnost ministarke za životnu sredinu Suzan Li i poslanice Fione Martin, za koje je tvrdio da su “ugrožene od strane frakcija”.
– Stalno me pitaju zašto kao premijer ne učinim nešto da imamo više dobrih ženskih poslanika u Parlamentu. Zato sam podržao žene u mom timu – rekao je Morison i dodao da “nikada nije imao vremena za frakcijske igre unutar Liberalne stranke”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here