Reakcija na izjavu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka “da je na severu Kosova moguća samo normalizacija ili konfrontacija”, stigla je od poslanika Demokratske partije Kosova Hisena Beriše koji je uzvratio da je “Kosovo spremno za rat ako se naruši njegov integritet i suverenitet”. On je poručio da će se u slučaju sukoba sa Srbijom boriti i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak.

– Gospodine Lajčak, ne ucenjujte! Gospodine Lajčak, Kosovo je spremno za rat, ako se naruši sloboda, integritet i suverenitet zemlje. Ali treba da znate da ovo neće biti jedini sukob! Podsećam vas i simpatizere Srbije da će u slučaju rata sa Srbijom doći do bitke i za Niš i Kuršumliju, zemlju mojih predaka, Rašku i Sandžak – poručio je i naveo da tzv. Kosovo ima “oko 70.000 vojnika sa ratnim iskustvom, koji će braniti suverenitet.”

Dodao je i da “Kosovo i njegov narod ne vole rat, ali su spremni da se žrtvuju za njega, verujući u garanciju svog glavnog saveznika u ratu i miru, a to je SAD.

Reagujući na ovu pretnju, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević poručio je da se granice Srbije znaju i da su one, prema Rezoluciji 1244 SB UN, “na Šari i Prokletijama”

– Izjava Beriše je još jedna opasna provokacija kojom Priština pokušava da uvuče Srbiju u sukobe i da zastraši sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije, kako bi stvorila etnički čistu teritoriju. Politika Srbije je jasna i zasniva se na miru i suživotu Srba i Albanaca, na političkom dijalogu, postizanju dogovora, što smo kao odgovorna država do sada pokazali i dokazali nebrojeno puta – kazao je Vučević i istakao da Srbija nikada neće dozvoliti da “srpski narod na KiM ostane nezaštićen”.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak 15. maja naći u prodaji.