pixabay.com

Specijalista higijene i ishrane i profesor na Medicinskom fakultetu Jagora Jorga rekla je danas da je preterivanje u alkoholu tokom praznika problematičnije od preterivanja u hrani, jer kada se pređu granice tada alkohol ispoljava ozbiljno toksično dejstvo na ćelije jetre i mozga.

Kada je reč o preterivanju u hrani, Jorga je za Tanjug rekla da je najbolje rešenje brzi hod koji se pokazao kao efikasno sredstvo u uklanjanju viška količine unete masne hrane.

“Treće, što uvek treba praktikovati jeste dovoljan unos tečnosti, obične pijaće vode, ali i drugih tečnosti koje ne podrazumevaju sokove, već biljne čajeve, supice, povrtne čorbe koje pored tečnosti dodaju dosta kalijuma. Kalijum u većoj količini pomaže u izbacivanju natrijuma koga smo u prevelikoj količini uneli prekomernim unosom hrane koja je karakteristična za ovo doba godine”, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, akutni pankreatitis je neposredna posledica prekomernog unosa masne hrane, ali i šećernih koncentrata koji imaju puno fruktoze i, kako objašnjava, najdirektnije stvaraju velike količine triglicerida koji zapuše pankreas.

“Potpuno ga preplave, pankreas nema dovoljno enzima da to savlada i dolazi do autodestrukcije samog pankreasa, znači svi oni sokovi koje pankreas luči da bi u dvanaestopalačnom crevu pomogao varenju, zapravo odu u samo njegovo tkivo i to je jedna životno opasna komplikacija”, ukazala je Jorga i dodala da bubrežna funkcija takođe bude opterećena enormnim unosom soli u hrani.

Jorga ističe da je zdrav način ishrane rešenje za oporavak organizma, a nikako detoks jer je, kako napominje, detoks u vidu povrtno-voćnih sveže ceđenih sokova posebno opasan zato što su ti sokovi “infuzija šećera” koji mogu da pomognu u popuštanju funkcije pankreasa i uništavanju dobre crevne flore koje ima 2,5 kilograma u stomaku čoveka.

Ona je rekla i da naglašava tu količinu da bi ljudi shvatili koliko je crevna flora moćna i kako su njene funkcije mnogobrojne i da je zato “treba dobro hraniti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here