EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemačkom građevinskom sektoru preti kolaps jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je čelnik nemačkog udruženja preduzetnika (ZDH) Jorg Ditrih.

“U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da pritisne kočnicu. Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključan je za zanate, a ovom sektoru preti potpuni kolaps”, naveo je Ditrih, prenosi Seebiz, pozivajući se na Bild.

Prema njegovim rečima, razrađivani su projekti koji su godinama ugovarani i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo.

“Ukoliko vlada ne bude preduzela mere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta”, rekao je šef ZDH.

On je ocenio da vladajuća koalicija nije uradila ništa u pogledu deregulacije, kao i da su propisi ostali podjednako složeni, a programi subvencija samo “kap u moru”.

Visoke cene i povišene kamatne stope posebno su pogodile potražnju u sektoru nekretnina.

Ministarstvo građevinarstva predložilo je fiskalne mere za podsticanje stanogradnje, a Ditrih je istakao da treba okupiti sve aktere, od kreditora do građevinskih udruženja i nadležnih ministarstava kako bi se pomoglo sektoru građevine.

6 COMMENTS

  1. Ако им је за утеху – стижу мигранти као јефтина радна снага…

  2. Sta ce biti ko bi ga znao ali jedno je sigurno da sve srlja u propast .Vreme ce brzo pokazati.Nista vise nije normalno.Neka nam je bog upomoc.

  3. Paprena ta čorba koju ste zapržili zajedno sa Amerima i Englezima, a sad morate vi da je küsste i to dok je još vruća ! Majstori su da uvek poture druge a da se oni izvuku i okoriste.

  4. Šolcu taj kolaps možeš da rešiš brzo bitno je samo da daš odtavku i da se preseliš u najbliži zatvor

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here