Pričaj srpski da te ceo kanton razume

0

Đaci dopunske škole

U kantonu Cirih trećina učenika potiče iz migrantskih porodica i ta deca odrastaju dvojezično ili čak i višejezično.

 

U detinjstvu se susreću sa kulturama različitih svetova, osposobljavajući se tako da se jednog dana što lakše i što bolje uklope u sredinu koja ih okružuje.

 

Denis Janošević i Aleksandra Babić

Dopunska nastava na srpskom jeziku smisaono dopunjuje izučavanje jezika domaće sredine, jer se procesi učenja pozitivno dopunjuju i smenjuju – rekla je u pozdravnoj reči mr Dragana Dimitrijević.

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku su imali priliku da gostima predstave koliko je važno učenje maternjeg jezika, poznavanje literature i bogate srpske kulturne baštine.

 

Đacima je u programu pomogao i prvak beogradske opere Grujica Paunović, pevajući stare srpske pesme. Nekadašnji đaci, talentovani muzičari Denis Janošević i Aleksandra Babić, pokazali su prisutnima svu lepotu srpske muzike.

 

Učenici Dopunske škole iz Emtlera, Silfelda, Hardaua i Utogrunda, dali su srpskom jeziku posebnu milozvučnu notu. Nizali su se stihovi o jeziku, poslovice i izreke o znanju i mudrosti, govorili su đaci najlepše odlomke iz dela srpske književnosti.

O važnosti maternjeg jezika govorio je i rukovodilac pedagoškog odseka pri Direkciji za školstvo kantona Cirih, Markus Truniger.

– Na putu ka što lakšoj integraciji i pravilnom razvijanju višejezičnosti učenika migrantskog porekla, nastavnici maternjeg jezika i kulture imaju veliki značaj – rekao je gospodin Truninger.

 

Gosti i publika

 

 

U ime SKS proslavi je prisustvovao Miloš Damjanac, a u ime Narodne bibliteke Republike Srbije, v.d. generalnog konzula pri GK u Cirihu, Svetlana Stanković. Ona je uručila ovoj interkulturalnoj biblioteci 100 primeraka najnovijih izdanja knjiga na srpskom jeziku za decu i odrasle.

Na kraju programa, predstavnice Pestaloci biblioteke "Hardua", Suela Jorgići i Glauzija Luiz, povele su sve prisutne u obilazak ovog hrama pisane reči, ponudile im mogućnost učlanjenja u biblioteku i pri tom im poželele srdačnu dobrodošlicu u svet knjiga i mašte.

 

Podrška domaćina

U kantonu Cirih oko 10.000 učenika pohađa ovu vrstu nastave koja se održava na čak 40 jezika. Ovaj vid nastave ima punu podršku domaćina, odnosno Direkcije za školstvo kantona Cirih.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here