Kiselo-slatkasta mandarina srodna je narandži, limunu, limeti i grejpu.Poreklom je iz Kine, odakle se proširila na druge delove sveta. Danas se uzgaja u mnogim regijama, uključujući severno Sredozemlje. Eterično ulje mandarine izdvaja se hladnim prešanjem iz njene kore. Popularnost eteričnog ulja mandarine u aromaterapiji stalno raste zbog njegovih lekovitih svojstava i pozitivnog delovanja na kožu.

Lekovita svojstva ulja mandarine

1. Štiti od bakterija
Eterično ulje mandarine sadrži komponente koje dezinfikuju površine tako što ubijaju bakterije i zaustavljaju njihovo širenje. Može da se primenjuje lokalno, nanošenjem na rane, ali i da se unosi oralnim putem. Najmoćnije deluje ako se istovremeno uzima na oba načina.  Jedna od bakterija ranjivih na ulje mandarine je Staphylococcus aureus, uobičajen uzročnik sepse.

2. Pročišćuje krv
Eterično ulje mandarine snažno čisti krv tako što pomaže u uklanjanju otrovnai kao što su mokraćna kiselina, zagađivači i višak soli. Ujedno povećava kapacitet crvenih krvnih zrnaca za prihvatanje kisika, čime osvežava i osnažuje organizam.

3. Poboljšava probavu
Eterično ulje mandarine čuva želudac u dobrome stanju, održavanjem pravilnog protoka probavnih sokova i ravnoteže između kiselosti i lužnatosti. Smiruje želudac, ublažava nadutost i vetrove te sprečava mučninu i povraćanje.

4. Ublažava grčenje
Grčevi osim mišića mogu zahvatiti i probavni i živčani sistem te izazvati otežano disanje, ozbiljan kašalj ili proliv. Eterično ulje mandarine podstiče opuštanje u spomenutim organima i pruža olakšanje od grčeva.

5. Smiruje i oraspoložuje
Kao i druga ulja citrusnih plodova, mandarina deluje blagotvorno na središnji živčani sistem pa je neizostavno u vreme kad hara zimska depresija. Ublažava teskobu i s njom povezanu nesanicu, odagnava depresiju, podiže koncentraciju i stišava ljutnju.

Napomena

Eterično ulje mandarine nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu pre izlaganja suncu. Za unutarnju primenu koristite samo 100% prirodno, čisto ulje mandarine. Pre unutarnje primene ulja savetujte se sa stručnim aromaterapeutom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here