EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Elmar Brok zatražio je od nemačkog kancelara Olafa Šolca delovanje po pitanju druženja bivšeg šefa nemačke vlade Gerharda Šredera sa Vladimirom Putinom.

Brok, koji je 40 godina bio poslanik u Evropskom parlamentu i dve decenije zadužen za spoljnu politiku, rekao je nemačkom dnevniku “Bild“ da je potrešen što Šreder, u situaciji kada postoji realna opasnost od rata, nije pozvao ruskog predsednika na smanjenje tenzija.

– Od Putinovog prijatelja Šredera, kao i uvek u takvim krizama, ništa se ne čuje – kritikovao je on.

Brok je ocenio da time Šreder šteti ugledu Nemačke.

– Šreder doprinosi čak tome da se šefica nemačke diplomatije Analena Berbok predstavlja javno slabom. Time signalizira Putinu da ne mora da strahuje od Nemačke i zapada – podvukao je dugogodišnji savetnik Angele Merkel.

Prema njegovim rečima, takav utisak bi mogao kod Putina izazvati pogrešne zaključke.

Brok po pitanju Ukrajine vidi ozbiljan problem u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD), čiji je nekada lider bio Šreder.

– Polazim od toga da će kancelar Šolc po pitanju nemačkog i zapadnog stava u tom konfliktu prema Šrederu biti jasan. Moskvi mora jasno staviti do znanja da “drugovi”, kao što su Šreder ili nekadašnji šef SPD-a Matijas Placek u Moskvi prenose pogrešan stav Nemačke – kazao je on.

3 COMMENTS

  1. Schröder je Bio za vreme bombardvanja Srbije 1999 Kanzler Nemacke i sigurno da steti i Nemackoj i Srbiji on je mogao da doprinese da se ne Srbija bombarduje eto vidimo koliko je Rusima stalo do Srbije pravoslavne brace. Ispada da Putin vise ceni Schrödera ubicu nego Srbiju . Ja licno
    ne verujem u Putinovo prijateljstvo vidise da za Kosovo nista ne cini samo cuti mesto
    da ponudi Srbiji veliki broj vojske da se ta okupatoska plos siptari i ameri za uvek proteraju iz Srbije.

  2. Nije mi jasno zasto se uvek prica o Srbima. To su sve \”Jugovici\” i sutra bi obnovili \”Bratstvo i Jedinstvo. Sad ocekuju pomoc od pravoslavnih Rusa a zaboravljaju da su koristili svaku priliku da glasaju protiv njih u Ujedinjenimc Nacijama. Bespotrebno su se uvlacili zapadu u dupe – samo da bi udovoljili \”braci\”. A ovi ih prvom prilikom odbacili kao vruc krompir. Sad kukaju, umesto da isprave greske predaka. Brozov unuk se trudi da obnovi Komunisticku partiju – naravno u Srbiji. Tamo je siguran da nece biti ni vesan ni lincovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here