Prijava za legalizaciju ili rušenje!

0

U suprotnom, plaćaće višestruko veći porez na imovinu, a predviđena je i mogućnost rušenja bespravno podignutih kuća.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja izašlo je u susret vlasnicima divljih objekata tako što je omogućilo popust od 60 odsto na kuće i stanove čija kvadratura nije veća od 100 metara kvadratnih.

 

Ova mogućnost, međutim, vremenski je ograničena i važi do 31. decembra 2010. godine.

Naknada za legalizaciju plaća se jednokratno ili u ratama, u toku 36 meseci. Ako se plati odjednom, naknada se umanjuje za 50 odsto i to do 1. marta, odnosno do idućeg ponedeljka. Posle tog datuma, naknada se umanjuje za 30 odsto.

Ove informacije posebno su važne za građane iz dijaspore, s obzirom na to da je veliki broj njih godinama unazad gradio kuće u domovini. Njihovih kuća ima najviše u okolini Požarevca, a procene su da ih u ovom kraju ima oko 10.000. Kada je o Beogradu reč, dijasporskih kuća ima najviše u najvećem divljem naselju Kaluđerici.

 

Kako ne bi ostali bez svojih dugogodišnjih i skupih investicija, potrebno je da ukoliko to već nisu učinili, u naredne dve nedelje prikupe svu potrebnu dokumentaciju i predaju zahtev za legalizaciju.

Šta vam treba od papira

Uz zahtev za naknadno izdavanje dozvole za porodične objekte do 100 kvadrata dostavlja se:

– dokaz o pravu svojine, dokaz o pravu zakupa na građevinskom zemljištu i dokaz o pravu svojine na objekat;
– fotografija objekta;
– tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturna mreža i spoljnjeg uređenja koji sadrži geodetski snimak objekta na kopiji plana parcele;
– administrativna taksa.

Dodatne informacije u vezi sa legalizacijom poslovnih i proizvodnih, kao i pomoćnih objekata i onih građenih iz sredstava Republike Srbije mogu se naći na

 

http://www.legalizujte.rs/potrebna-dokumentacija.html.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here