Prijavljeno 14 novih učenika

B. Miličić - Vesti
B. Miličić
Grupa učenika iz Nirnberga

Nova školska godina za učenike Dopunske nastave na srpskom jeziku u Nirnbergu i Erlangenu počinje u sredu, 18. septembra.

Sve pripreme za uspešan start nove školske godine su završene, a prema rečima nastavnice Gordane Budiše koja radi sa učenicima u ova dva bavarska grada, iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu najavljeno je 14 prijava novih učenika u ovoj školskoj godini.

Prošlu školsku godinu u ovim gradovima završile su tri grupe, dve u Nirnbergu i jedna u Erlangenu sa ukupno 57 učenika od prvog do osmog razreda. Ako se svi prijavljeni učenici pojave u Nirnbergu i Erlangenu, verovatno će biti potrebno formirati još jednu grupu ili će postojeće tri grupe biti povećane.

Zanimljivo je da će biti učenika prvih razreda u oba grada, što govori da roditelji svoju decu šalju da uče srpski jezik, istoriju i druge predmete. Pravo stanje broja učenika po grupama u Nirnbergu i Erlangenu znaće se tek kada budu održani prvi časovi nastave na srpskom, koji po pravilu počinju nedelju posle redovne nastave u nemačkim školama.

Iz programa aktivnosti u prvom polugodištu nastavnica Gordana Budiša izdvaja nekoliko planiranih sadržaja.

– Ja sam dve godine vodila učenike starijih razreda, od petog do osmog, u Sremske Karlovce u Božićni kamp. Bilo je ukupno 20 učenika i deca su prezadovoljna onim što su videla, učestvovala su u raznim aktivnostima u susret pravoslavnom Božiću i pripremanju svega što ide uz ovaj veliki praznik. Nadam se da ćemo ponovo učestvovati na Božićnom kampu gde su do sada bila i naša deca iz Švajcarske, Hrvatske i Nemačke. Moram reći da smo najbrojnija grupa bili mi iz Nemačke – kaže Gordana Budiša.

Ona dodaje da učenike u Nirnbergu i Erlangenu očekuju obeležavanje i proslava Nove godine i školske slave Svetog Save.

RASPORED

Što se tiče rasporeda nastave po grupama, ni u ovoj školskoj godini on se neće menjati.

SREDA

Dopunska nastava s jednom grupom učenika u Nirnbergu od 15.00 do 17. 00 časova – Grundschule-Wiesenschule, Wiesenstr. 68

ČETVRTAK

nastavu od 15.00 do 18.00 časova ima grupa u Erlangenu – SK „Vuk Karadžić“, Fliesbachstr. 23

PETAK

Druga grupa u Nirnbergu od 14.30 do 16.30 časova Wiesenschule