EPA/Filip Singer

Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije Građani Rajha privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je savezno tužilaštvo Nemačke, dodajući da su racije sprovedene u 11 nemačkih pokrajina.

Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo.
Osumnjičeni se terete da su se, do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji, navodeno je u saopštenju.

U policijskoj akciji Senka oko 3.000 pripadnika policije pretreslo je 137 objekata 52 osumnjičenih.

U šest sati ujutro specijalna jedinica policije upala je u kuću bivše poslanice desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i aktuelne sudije Birgit M.-V. u Berlinu. Samo tri minuta kasnije policija je izvršila akciju u jednom dvorcu u Bad Lobenštajnu.

Istovremeno je policija upala u oko 30 objekata, među kojima su automehaničarska radnja, radnja za stolariju.

Dnevnik “Bild” piše da su princ Hajnrih XIII Rojs i sudija Birgit M.-V. formirali terorističku mrežu. Među daljim osumnjičenima su i neki bivši odbornici AfD.

Savezna kriminalistička služba (LKA) dobila je informacije o formiranju terorističke mreže, PA je krajem avgusta izrazila sumnju da je u pitanju udruživanje opasno po Ustav.
Centralno telo terorističke mreže, koja je planirana državni udar, bio je Savet. On je bio neka vrsta kabineta vlade u senci sa resorima od pravosuđa, spoljnih poslova do zdravstva.

Članovi Saveta su se od novembra prošle godine redovno tajno sastajali, kako bi planirali preuzimanje vlasti i uspostavljanje sopstvenih državnih struktura, navodi Tužilaštvo.
Plan je bio da vojno krilo na nivou opština, krugova preuzme vlast.

Među osumnjičenima je i aktivni pripadnik specijalne vojne jedinice KSK, čiji su stan i kancelarija u kasarni u Kalvu pretreseni. Vojnik je bio član štaba elitne jedinice, navodi Vojna obaveštajna služba (MAD).

Posle puča grupa je nameravala da formira vladu, a novi vladin aparat trebalo je da radi po monarhističkim pravilima, podeljen na razna ministarstva kao kneževine. Inače, za svaki resor već su bili određeni ljudi, a, kako prenose mediji, radi se o osobama na uticajnim položajima iz socijalnih i finansijskih oblasti javnog života.

Ministar pravosuđa Nemačke Marko Bušman ocenio je da je današnja akcija policije antiteroristička. Od jutros su u toku akcije protiv terorističke mreže iz scene Građana Rajha. Postoji sumnja da je bio planiran oružani napad na ustavne organe, napisao je na Tviteru.

Građani Rajha su grupacija koja ne priznaje Saveznu državu Nemačku i njene demokratske strukture. Njeni članovi odbijaju da plaćaju porez, i u konfliktu su sa vlastima.
Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji oko 21.000 pripadnika.

2 COMMENTS

  1. Čini mi se da je pojam “terorizma” nejasan na Zapadu…terorističku OVK su proglasili za oslobodilačku…separatizam Slovenaca i Hrvata proglasili za oslobodilački pokret…u Hrvatskoj etnički progon Srba u Oluji, okupiran KiM, u BIH britansko- holandsko streljanje zarobljnika pripisali Srbima, u Crnoj Gori pokušali da ukinu srpsku crkvu, a posle svega Srbe proglasili “genocidnim”… postoje indicije da su Kule 11.09. srušene iznutra…Bin Ladena napravila CIA, pa ga proglasila teroristom i uništila Avganistan…Irak proglašen terorističkim zbog nuklearnoh i biološkog oružja (koje nije imao) i uništen…Sirija optužena za hemijski otrov (koji nije ona upotrebila) pa bombardovana…ruši se Severni tok 1 i 2 i krimski most, a Rusiju proglašavaju za terorističku… Zelenski ukinuo sve opozicione partije i optužio rusku crkvu da se bavi terorizmom… u Nemačkoj Berbok kaže nije je briga šta misli narod, pa koga onda zastupa???

  2. Nije dobro…na Balkanu je po 20 hiljada ljudi na svakoj strani bilo dovoljno da indukuje krvavi gradjanki rat…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here