Prema najnovijim podacima PropTrack-a regionalno tržište Kvinslenda je najjače tržište u zemlji od početka pandemije, koje je doživelo porast cena kuća od 66,5 odsto od 2020.

Region Vajd Bej (na severu Kvinslenda) između Gimpija i Bandeberga je na vrhu liste, jer su nekretnine porasle za 80,5 odsto u istom periodu.

Ipsvič, Logan-Bodesert i Zlatna obala su, takođe, zabeležili porast vrednosti kuća za više od 70 odsto.

Prema Corelogic-u, srednja cena kuće u Bandebergu je 522.607 dolara, Gimpiju 629.775 dolara, a Meriborou 484.153 dolara.

U međuvremenu, srednja cena kuće u Nusi je 1.461.581 dolara, a u Brizbejnu 817.564 dolara.

Direktor istraživanja kompanije CoreLogic, Tim Loles mišljenja je da su priobalna područja doživela izuzetan rast od početka pandemije.

On je rekao da je vrednost kuća na plaži Mur Park, jednom od pristupačnijih priobalnih predgrađa u regionu Vajd Bej, porasla za 82,5 odsto.

Uprkos skoku cena, prema njegovom mišljenju, priobalne kuće u regionu su i dalje pristupačne u poređenju sa jugoistočnim Kvinslendom.

– Na plaži Mur Park ili Bargara ili Ines Parku, još uvek imamo kuće koje su znatno ispod 750.000 dolara. Uporedite to sa priobalnim tržištem oko jugoistočnog Kvinslenda i videćete je da je izuzetno jeftino – naglasio je Loles.

Istakao je da je migracija glavni faktor pritiska na regionalno tržište nekretnina i tržište zakupa, iako se usporilo od kraja pandemije.

– Svedoci smo veoma snažne migracije u Kvinslend, koja je međudržavna ili dolazi iz inostranstva. Regionalni Kvinslend je uglavnom međudržavni trend, a ne vođen prekomorskim migrantima, ali ukupan rast stanovništva je i dalje veoma snažan – objasnio je Loles.

Sem toga, ponuda stambenih objekata ne zadovoljava potražnju.

– Broj novih domova koji se grade nedovoljan je za broj ljudi koji dolaze u državu. Imajući to na umu, postoje ograničenja i kada je u pitanju nekretnine za prodaju, tako i za iznajmljivanje, jer stope zakupa, takođe, rastu kontinuirano i prilično brzo – naglasio je Loles.

Bandeberg agent za nekretnine Kurt Dempsi je rekao da lokalno tržište privlači kupce koji su prodali i zaradili na nekretnini negde drugde, i sada jure za načinom života na plaži po nižoj ceni.

– Traže sledeću Sunčanu obalu. Bargara, Mur Park i Bernet Heds su ti mali skriveni dragulji, koji sada počinju da se otkrivaju – objasnio je Dempsi.

Prema njegovim rečima, regionalni Kvinslend je tradicionalno poznat po svom „sporom i stabilnom“ tržišnom tempu, koje se samo učinilo da se vraća unazad, nakon procvata u vreme pandemije.

Razlozi preseljenja – način života

Vlasnik kompanije za izgradnju vodovoda je rekao da su ga planirani infrastrukturni projekti, uključujući izgradnju nove bolnice Bandeberg od 1,2 milijarde dolara, i priobalni način života privukli u regionalni deo države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here