EPA/Justin Lane
Predsednik SAD Džo Bajden

Vjosa Osmani, v.d. kosovskog predsednika, traži od SAD da preispita Briselski sporazum, posebno deo o implementaciji ZSO, jer smatra da bi njegova primena Kosovo učinila disfunkcionalnim. To dokazuje da je Priština posegla za krupnim zalogajem računajući na Bajdena kao partnera u realizaciji svog cilja – da Srbija prizna Kosovo.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje to za Sputnjik i upozorava da bi bilo kakvo preispitivanje postignutog Briselskog sporazuma od strane Prištine značilo praktično da dogovor više ne postoji i da se od njega – odstupa.

– Za Srbiju bi to značilo da nema nikakvu obavezu sa svoje strane za njegovu primenu i imala bi sva prava da sve vrati u prethodno stanje. Ovakve izjave upravo pokazuju koliko je značajno da se Briselski sporazum poštuje, a naročito njegovih prvih šest tačaka koji se tiču Zajednice srpskih opština – objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, upravo zbog ovakvih najava, Srbija treba da insistira na njegovom punom poštovanju i implementaciji.

– Za Srbiju je prištinska inicijativa, naravno, neprihvatljiva i Beograd će ostati pri stavu da mora da se primeni sve što je potpisano i dogovoreno u Briselu. To je ujedno i uslov da može da se dalje razgovara o bilo kojoj vrsti novih sporazuma i dijaloga koji bi trebalo da doprinesu normalizaciji odnosa – napominje on.

Milivojević kaže da činjenica da su se povodom ovog obratili novoj američkoj administraciji potvrđuje da je Kosovo čekala smenu vlasti u Vašingtonu.

Čekali Bajdena da se reše ZSO

– Priština računa na Bajdena i njegovu administraciju i na to da će ona odlučiti da deluje u prilog njihovih maksimalističkih interesa, a to znači da se razgovara isključivo o priznanju Kosova od strane Srbije i da se zanemare obaveze Prištine od ranije – kaže Milivojević.

To naravno, napominje on, ne oslobađa Evropsku uniju obaveze da do kraja ostane dosledna onome u čemu je učestvovala.

Osmanijeva je osim Briselskog, od SAD zatražila i da se preispitaju svi sporazumi koje je Kosovo potpisalo unazad 10 godina kao i da se preispita najnoviji Vašingtonski sporazum.

Ona veruje da o svemu mora da se razgovara sa timom američkog predsednika kako bi dobili jasnu sliku šta oni misle o potpisanim sporazumima na svim pregovorima Beograda i Prištine do sada, ali i pitanjima koja su usmeno razmatrana i dogovorena.

2 COMMENTS

  1. Jasno je da se centar moći u Svetu pomerio sa SAD. Iako je ona pojedinačno najjača vojna sila. Ali je takođe izvesno da će pritisak na Srbiju da raste, posebno uslovljavanjem Republike Srpske. A verovatno i srpskim pitanjem u Crnoj Vori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here