A. Čukić
Priština

Kancelarija kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je podneo neopozivu ostavku 19. jula i od tada nije održana nijedna sednica, u odgovoru na zahtev ambasadora zemalja Kvinte da Priština ukinte takse i nastavi dijalog sa Beogradom, saopštila je da „ne treba uvoditi dodatne prepreke“.

Prema pisanju Gazete Expres, ambasadori zemalja Kvinte zatražili su danas vraćanje fokusa na takse i dijalog sa Beogradom, iako je nakon Haradinajeve ostavke jedina tema svih političkih stranaka – održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iz Haradinajeve kancelarije poručuju da je nametnuta taksa na proizvode iz Srbije i BiH „pravična odluka“, a da dijalog nije prekinula Priština.

U saopštenju kancelarije navode se do sada više puta ponovljeni stavovi vlade tzv. Kosova u vezi sa, kako tvrde, opravdano nametnutim 100 odsto uvećanim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, novembra prošle godine.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog, da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

2 KOMENTARA

  1. Da li vi vidite koja je sila to nahoče od Kosova.Oni se svima suprostavljaju i nikog se ne boje.E šta ti je velesila!

  2. Gvozdeni Puk.
    Pod hitno da Putin stacionira najmanje 200.000 hiljada vojnoka u Nis ili Kursumliju sve dok se to ne desi Srbija okupirana zemla.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime