Priština smenjuje Rakića

0

Kraj mandata: Goran Rakić

Kako pišu prištinski mediji, Vlada Kosova pokrenula je proceduru za suspenziju, a potom i smenu gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića. "Koha ditore" navodi da je kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu Rakiću već poslao dopis kojim ga upozorava da je izgradnjom "Parka mira" na mostu u Kosovskoj Mitrovici prekršio Ustav Kosova, dva zakona i pet međunarodnih sporazuma.
Ako Ustavni sud Kosova potvrdi ove optužbe, vlada u Prištini smeniće Rakića i raspisati nove izbore u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Šta o tome misli sam Rakić nismo saznali jer juče nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.
Da podsetimo, nedavno uklanjanje barikade na ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici izazvalo je veliko uznemirenje Srba u severnom delu grada. Umesto barikada postavljene su "žardinjere i zelenilo", na šta je oštro reagovao Hašim Tači koji je "Park mira" nazvao sramnom podvalom Srba koji su uklonili jednu, a odmah postavili drugu barikadu. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Agim Bahtijari organizovao je proteste u kojima su gorela policijska vozila, a 20 policajaca i učesnika u protestima je povređeno.
I dalje se ne zna ko je u noći između 17. i 18. juna učestvovao u uklanjanju barikade na ibarskom mostu. Osim jakih snaga Kfora, Euleksa i KPS-a, na licu mesta viđeni su kamioni i mašine sa registarskim oznakama Kruševca i Ćuprije. Po nekim mišljenima u uklanjanju barikada, po nalogu iz Beograda i Brisela, učestvovale su i lokalne-srpske vlasti. Odluka o izgradnji "Parka mira" i ponovnom zatvaranju mosta za saobraćaj doneta je navodno zbog toga što su Srbi, nakon provokacija Albanaca iz južnog dela grada, počeli glasno da negoduju, optužuju opštinske čelnike i okupljaju se u blizini mosta.

 

Zvonkova mehanizacija?
Po verziji koja kruži Kosovskom Mitrovicom, Amerikanci su ucenili Zvonka Veselinovića pretnjom da će njegov brat Žarko, koji početkom jula očekuje presudu za pokušaj ubistva dvojice pripadnika ROSU navodno dobiti 15 godina zatvora.
U zamenu za manju kaznu bratu, Zvonko je navodno pristao da svojom mehanizacijom pomogne u uklanjanju barikada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here