Privatizacija “Luke” primer sprege sa kriminalom

0

Luka Beograd

 

Barać je novinarima u parlamentu, gde je prisustvovala sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koji je trebalo da raspravlja o navodima Subotića da su "Milan Beko i Miroslav Mišković njegovim novcem privatizovali Luku Beograd i Kompaniju Novosti", rekla da Savet nije došao do tog podatka, kao i da to može da utvrdi samo Uprava za sprečavanje pranja novca.

Ona je podsetila da je u izveštaju, koji je pre dve godine dostavljen Vladi Srbije, Savet upozorio da se u tom procesu najverovatnije radilo o pranju novca.

"Beko je otvoreno, pred sudom, govorio o fantomskim firmama sa kojima su kupljeni "C market" i "Luka Beograd"“, rekla je Barać, i navela da je u procesu privatizacije "Luke Beograd“ "postojala sprega kriminala, kapitala i političkih stranaka".

 

"Ako postoji dobar primer za spregu krupnog kapitala, kriminala i političkih stranaka – to je "Luka Beograd“. Ovo sa "Lukom Beograd“ i "C marketom“ je direktno urađeno u sprezi sa vladom“, rekla je Barać, i napomenula da se neregularnosti u tom procesu odnose na koncentraciju vlasništva i nezakonito preuzimanje akcija, pri čemu je država tada izgubila više od 21 milion evra.

Prema njenim rečima, u koncentraciji vlasništva na nezakonit način na štetu države i malih akcionara učestvovali su Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju, Akcijski fond i Komisija za hartije od vrednosti.

"Svi su radili tako da se akcije "Luke Beograd“ u jednom potpuno nameštenom procesu kupe za smešno male pare. Tu se radi o simularnom poslu, jer kupce interesuje samo zemljište", rekla je Barać.

 

 

Ona je ocenila i da nije dobro što Odbor za odbranu i bezbednost danas nije o tome raspravljao, jer se time neće rešiti problem koji postoji godinama, dodajući da se Savet "nadao da će se državne institucije otvoriti ka problemima koji postoje".

 

Srbija bez luka

 

Barać je navela da su trenutno sve luke na Dunavu, osim novosadske, privatizovane i da postoji mogućnost da njihovi vlasnici konvertuju pravo korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine na kompletnom lučkom zemljištu i tako Srbija na Dunavu ostane bez luka. Ona je navela i da je "na zahtev novih vlasnika menjan Generalni urbanistički plan Beograda, zbog čega se došlo u situaciju da se luke ne posmatraju kao infrastrukturni objekti koje je gradila država, nego kao zemljište za koje su zainteresovani novi vlasnici".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here