pixabay.com

Jedna od plaža koja je poznata po svojim impresivnim i izazovnim talasima je plaža Nazaré u Portugalu. Nazaré je postala svetski poznata destinacija za surfere i zaljubljenike u ekstremne vodene sportove zbog svojih ogromnih talasa koji se dižu visoko iznad mora.

Nalazi se na atlantskoj obali Portugala, oko 120 km severno od Lisabona. Zbog svog otvorenog položaja prema Atlantiku, plaža je izložena velikim talasima koji stižu sa okeana.

A ispod površine vode krije tajnu. Ono što čini talase na plaži Nazaré tako ogromnim je morski podvodni kanjon, poznat kao Canyon Nazaré. Ovaj kanjon je jedan od najdubljih podvodnih kanjona na svetu i ima sposobnost da usmerava i koncentriše energiju talasa kako se približavaju obali. Kada talasi nailaze na podvodni reljef kanjona, podižu se i formiraju ogromne talase visine i do 30 metara ili više.

Naravno da oni nisu ovoliki tokom cele godine. Ključni faktor za formiranje velikih talasa na plaži Nazaré su povoljni vremenski uslovi u okeanu. Snažni vetrovi i oluje u srednjem Atlantiku generišu talase koji se kreću ka obali i dobijaju dodatnu energiju od podvodnog kanjona.

Zbog ogromnih talasa plaža Nazaré je postala popularna među surferima, a naročito među big-wave surferima koji su spremni da se uhvate u koštac sa ogromnim talasima. Mnogi svetski poznati surferi dolaze u Nazaré da bi se okušali na ovim izuzetno zahtevnim talasima. Takođe, ova plaža je domaćin brojnim surf takmičenjima, uključujući i takmičenja u big-wave surfingu.

Talasi su zaista impresivni, ali kako spadaju u kategoriju “big-wave” talasa, to znači da su izuzetno opasni i zahtevaju posebnu veštinu i opreznost od strane iskusnih surfera. Posetioci plaže, čak i oni koji nisu surferi, trebalo bi da budu svesni opasnosti koje veliki talasi predstavljaju i da se pridržavaju svih uputstava za bezbednost.

Plaža Nazaré zaista je fascinantno mesto za istraživanje i posmatranje impresivnih talasa koji dolaze sa srednjeg Atlantika, privlačeći surfere, zaljubljenike u prirodu i sve one koji vole spektakularne prizore okeana u punom zamahu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here