pixabay.com

Okeani su dostigli najvišu ikada zabeleženu temperaturu usled klimatskih promena, što ima strašne posledice po planetu.

Okeani, koji pokrivaju skoro 71 posto površine naše planete, ne samo da pružaju dom za bogat biljni i životinjski svet, već igraju i ključnu ulogu u regulaciji klimatskih promena.

Prosečna dnevna globalna temperatura površine mora ove nedelje je nadmašila rekord iz 2016. godine i dostigla 20,96 stepeni Celzijusa, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine, saopštila je služba EU za klimatske promene Kopernikus.

Okeani su vitalni regulator klime jer upijaju toplotu, proizvode polovinu kiseonika na Zemlji i utiču na vremenske prilike, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako se navodi, toplije vode imaju manju sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid, što znači da će više tog gasa koji zagreva planetu ostati u atmosferi. To, takođe, može ubrzati otapanje glečera, što dovodi do većeg porasta nivoa mora. Visoke temperature okeana ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću ka hladnijim vodama, remeteći na taj način lanac ishrane, pa stručnjaci upozoravaju da bi riblji fond mogao biti pogođen.

“Mi stavljamo okeane pod veći stres nego ikada ranije”, kaže dr Met Frost iz Laboratorije za morske nauke u Plimutu u Velikoj Britaniji, referirajući na činjenicu da zagađenje i prekomerni ribolov takođe menjaju okeane.

Naučnici su takođe zabrinuti zbog perioda godine u kojem je postavljen ovaj rekord, a iz Službe za klimatske promene Kopernikus navode da bi mart mesec trebalo da bude vreme kada su okeani globalno najtopliji, a ne avgust.

Zašto su okeani sada toliko topli, još uvek je predmet je istraživanja naučnih radnika, ali smatraju da su klimatske promene te koje okeane čine toplijim jer upijaju većinu zagrevanja iz emisija gasova staklene bašte.

“Što više fosilnih goriva sagorevamo, to će veći višak toplote biti apsorbovan od strane okeana, što znači da će duže trajati da se stabilizuje i vrate na svoje prethodno stanje”, objašnjava dr. Burgess.

U junu su temperature u vodama Velike Britanije bile 3 do 5 stepeni Celzijusa iznad proseka, prema podacima Met Ofisa i Evropske svemirske agencije.

Na Floridi su temperature površine mora prošle nedelje dostigle 38,44 stepeni Celzujusa, što možemo porediti sa temperaturom u vreloj kadi.

Normalna temperatura okeana bi trebalo da bude između 23 i 31 stepen Celzijusa, prema Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji. Toplotni talasi u morima su se po učestalosti udvostručili, u periodu od 1982. do 2016. godine, a ustanovljeno je i da su postali intenzivniji i dugotrajniji od osamdesetih godina prošlog veka.

Iako su se temperature vazduha dramatično povećale poslednjih godina, okeani se duže zagrevaju, iako su apsorbovali 90 posto zagrevanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here