Božidar Vitas
Ne možemo pobeći od ljubavi: Violeta Dimitrić

Promocija zbirke poezije “Senke ljubavi” Violete Dimitrić, književnice iz Beograda, održana je u nadahnutoj atmosferi u okviru Tribine “Francuska 7”, u prepunoj Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

O knjizi i autorki govorili su Vidak Maslovarić, književnik i urednik Tribine “Francuska 7”, koji je i vodio ovo neobično i dinamično književno veče i Verica Ilić, istoričar umetnosti.

Violeta Dimitrić je poznata TV autorka, urednica i voditeljka, a kuriozitet ovog njenog dela je što su pesme, vinjete i ilustracije pisane i slikane ručno, perom na posebnom papiru za pisanje mastilom u stilu srednjovekovnih majstora kaligrafije. Kaligrafkinja je bila Danica Veselinović.

– Ljubav je vrhovni postulat našeg postojanja. Mnogi ne shvataju da je Bog, u stvari, ljubav, koja nas prati kao senka, bilo da se ispoljava direktno ili skriveno. Lirska estetika je uočljivija u poetici što je u raskoraku s postulatima ovog veka koji je usmeren na brzinu, tehnologiju, viralni svet, što govori o čovekovoj suštini i nasušnoj potrebi da sačuva i održi osećajnost – istakla je, između ostalog, autorka.

Lirika Violete Dimitrić je svojevrsni vapaj za povratak ljubavi ljudskom rodu poput čuvene Munkove slike “Krik”.

– U ovom istorijskom trenutku nam je ljubav neophodna kako bismo izbegli narastajuće tragedije i stradanja širom planete. Samo zahvaljujući njoj možemo sačuvati princip stvaranja i večni ciklus opstanka života – dodala je književnica.

Svečanu poetsku atmosferu maestralno je, numerma  na gitari, oplemenio profesor dr Uroš Dojčinović.

Publika i učesnici promocije

Svaka knjiga unikat

Violeta je otkrila koliko je trajao rad na ovoj jedinstvenoj knjizi.

– Najpre su oko godinu dana ispisivani stihovi i oslikavane stranice, a potom je oko dva meseca izrađivan reprint izdanja. Svaka knjiga će imati svoj numerički broj jer je reč o unikatnom izdanju.

Brojna publika

Brojnu publiku su činili poštovaoci knjige iz mnogih profesija – glumci, istoričari, novinari, muzičari, slikari, pesnici, predstavnici institucija kulture… Tražila se knjiga više, a autorka je šaljivo primetila da su neki primerci ovog skupocenog dela “iščezli” kao u dobrim starim vremenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here