EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN
Nikol Pašinjan

Turska i Azerbejdžan su planirale blickrigom da zauzmu Nagorno-Karabah i to nisu uspeli, izjavio je za Sputnjik premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

– Mnogi stručnjaci kažu da je ovo rat bez presedana u 21. veku, jer su u njemu uključene sve vrste naoružanja: tenkovi, dronovi, avioni i helikopteri, oklopna vozila, artiljerija, raketna artiljerija i tako dalje. I puno vojnika i trupa je uključeno u ove borbene akcije. Odnosno, vode se vrlo velike i žestoke borbe, a trenutno se odbrambena vojska Nagorno-Karabaha brani – rekao je Pašinjan.

On je istakao da su planovi Turske i Azerbejdžana da blickrigom preuzmu kontrolu nad Nagorno-Karabahom trenutno propali.

4 COMMENTS

  1. Pristup Turske i Azerberjdžana nije bio da se munjevitim borbenim udarima osvoji oblast Nagorno Karabaha, jer bi se taktički i strateški drugačije borbeno delovalo od prvog dana borbi. Ovo što se vidi na ratištu je sporije ali sa posledicama genocida nad Jermenima. Znaju Turska i Azeri da je jermenski narod tvrdi čuvar svoje otačdžbine pa ih tuku velikim i visoko razornim sredstvima da bi im pokazali da su oni jedini vladari oblasti Nagorno Karabaha. Pošto im takvo delovanje nije dalo efektivne rezultate bilo je samo pitanje dana kada će krenuti da udaraju po teritoriji Jermenije. Povika da se želi samo oblast Nagorno Karabaha vratiti pod kontrolu Azera bio je spin koji treba da pokrije ono što je suština osobine Ankara – Baku a to je čišćenje Jermena pred širenjem neoosmanske Turske na prostoru Južnog Kavkaza.

    • prodaja oružja je važan razlog rata na tom području… baš kao što će jednom biti i na ovom… nažalost preduslovi odavno postoje posebno u bih

  2. Rat intersnih zona,ne samo nagornjem Karabahu.Prestace onog trenutka kada se ispune uslovi,svidjalo se nekom to ili ne

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here