Prorusi izglasali nezavisnost

0

Ogromnom većinom glasova, birači u Donjecku i Lugansku su izabrali nezavisnost 

 

Oni kažu da je, po još nepotpunim rezultatima prebrojavanja glasova, tako glasalo 89 odsto glasača u oblasti grada Donjecka i čak 96 odsto u susednom Lugansku.

Prorusi iz basena Donbas, na istoku Ukrajine, još u nedelju su proglasili da je, po prvim rezultatima, izglasana nezavisnost te oblasti od Ukrajine, dok su Kijev i Zapad to izjašnjavanje ocenili kao "farsu".

 

Prorusi kažu da će konačni status regiona biti naknadno utvrđen, uz mogućnost pripajanja Rusiji.

 

Prebrojavanje glasačkih listića u Donjecku
 

Lugansk traži da UN prizna rezultate

Jedan od organizatora referenduma rekao je da će Lugansk sada zatražiti od Ujedinjenih nacija da priznaju nezavisnost ovog regiona.
Lokalno rukovodstvo objavilo je da Lugansk neće učestvovati u ukrajinskim predsjedničkim izborima 25. maja.

Roman Liaguine, šef izborne komisije, rekao je u nedelju da je "bilo veoma lako prebrojati glasačke listiće jer je broj ljudi koji su glasali protiv bio veoma mali".

 

U Kijevu, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je proglasilo referendum pravno nevažećim i reklo da "neće imati nikakve pravne posledice po teritorijalni integritet Ukrajine". Glasanje je bilo "zločinačka farsa" koju je finansirala Rusija, ocenilo je Ministarstvo. I rekacije Zapada bile su slične.

 

Ukrajinske vlasti su odlučne da sprovedu vanredne predsedničke izbore 25. maja, a optužuju Rusiju da želi da ih spreči. Prorusi ne žele te izbore, a privremenu vlada u Kijevu smatraju "fašističkom".

 

Moguć referendum o pripajanju Rusiji

Istočni ukrajinski region Lugansk mogao bi da održi referendum o pridruživanju Rusiji, prenijela je danas ruska državna agencija RIA "Novosti" pozivajući se na portparola proruskih snaga.
– Ako bude donesena odluka o referendumu o pridruživanju Rusiji, onda će volja naroda biti uzeta u obzir – rekao je portparol.
Regioni Lugansk i Donjeck juče su održali referendume o samoupravi. Organizatori su objavili da je u Lugansku samoupravu podržali preko 96 odsto glasača, a u Donjecku oko 90 odsto.

 

Kijev i Zapad strahuju da bi posle referenduma u Donbasu moglo doći do situacije slične onome što se desilo marta – kada je Krim pripojen Rusiji, čime su Zapad i Moskva potonuli u najgoru krizu od završetka Hladnog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here