Tanjug/AP

Potraga za podmornicom ”Titan”, koja je nestala kada je prevozila turiste do mesta na kojem je olupina “Titanika” u Atlantskom okeanu, sada je više podvodna operacija, izjavio je u utorak kontraadmiral obalske straže Džon Mauger.

Do sada su operacije potrage i spasavanja bile prvenstveno na površini vode i u vazduhu.

– Dok nastavljamo sa potragom naše misli su trenutno sa članovima ekipe i članovima njihovih porodica. Ako postoji bilo kakva šansa, mi ćemo učiniti koliko god možemo da bismo bili sigurni da ćemo locirati tu podmornicu – kazao je Mauger za Si-En-En.

Proširena potraga uključuje četiri dodatna plovila i pet vozila na daljinsko upravljanje (ROV), koja imaju sposobnost da idu pod vodu.

Zvaničnici obalske straže procenjuju da je u nestaloj podmornici na putu da pogleda olupinu ”Titanika” ostalo “oko 40 sati vazduha za disanje”.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju nakon što je izgubila kontakt posle sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi “danonoćno” na pokušaju da pronađe nestalu podmornicu sa pet ljudi u njoj, ali do sada napori u potrazi nisu dali rezultate.

Američki predsednik Džozef Bajden “pažljivo prati događaje” oko nestale podmornice u blizini olupine Titanika, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi ukazao je na tekuće, zajedničke napore u potrazi i spasavanju Obalske straže, kanadskih zvaničnika i drugih agencija.

Američka mornarica poslala je stručnjake da pomognu u potrazi.

Očekuje se da oprema i osoblje stignu u Sent Džons u Njufaundlendu do večeras i da će biti podrška američkoj obalskoj straži.

Britanski kralj Čarls III zatražio je da bude u potpunosti u toku u vezi sa podmornicom, pošto je jedna od putnica u nestaloj podmornici Šahzada Davud, dugogodišnja pristalica prinčeve fondacije.

Izvor iz Bakingemske palate je naveo da su kraljeve misli i molitve sa porodicom Davud, kao i sa onima koji su uključeni u pokušaju pronalaženja podmornice.

Među putnicima podmornice je i britanski milijarder, biznismen i istraživač, Hamiš Harding.

Olupina ”Titanika” nalazi se na dnu okeana skoro četiri kilometra ispod površine na oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu.

“Titanik”, koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, i potonuo. Preživelo je oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade.

Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet istraživanja i razgledanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here