Protest lekara u Bugarskoj

0

 Nisu zadovoljni ni platom, ni uslovima: Lekari u Bugarskoj
 

Predsednik Bugarskog lekarskog saveza (BLS) Cvetan Rajčinov izjavio je da država nastavlja sa kašnjenjem u vezi sa prenošenjem sredstava.

 

Danas u Bugarskoj protestuju i građevinski radnici, predstavnici 21 firme koje su bile angažovane na modernizaciju vojnog poligona "Novo selo" a kojima držva nije izmirila obaveze za građevinsko-montažne radove.

Predstavnik inicijativnog komiteta Dečo Nikolov rekao je da ove firme, kao podizvođači radova potražuju 3,8 miliona leva (1,9 miliona evra) od konzorcijuma "Bilfinger Berger"- AG – Nemačka.

Prema njegovim rečima, novac za februar trebalo je da bude prebačen do kraja marta, ali to nije učinjeno, te da su izmirene jedino obaveze bolnicama za januar.

Lekari zahtevaju i promene u sistemu zdravstva, koji će omogućiti bolnicima poštenu konkurenciju u kojoj će uspeh ili neuspeh zavisiti od slobodnog izbora pacijenata, a ne od kabinetskih odluka činovnika iz Ministarstva zdravstva.

Rajčinov je rekao da su regionalni odbori lekarskog saveza sami doneli odluke o načinu protesta, ali da su u svim zdravstvenim centrima obezbeđene ekipe za hitne slučajeve.

Država je, međutim pre Uskršnjih praznika izmirila obaveze prema privatnim lekarima, ali oni su se solidarisali sa svojim kolegama i podržali mirne proteste.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here