Protesti protiv Berluskonija

0

Berluskoniju se sudi za dva slučaja korupcije, ali, istovremeno, u italijanskom Parlamentu raspravlja se o izmenama zakona, što bi omoćilo premijeru da izbegne suđenje. Sud u Milanu odložio je u subotu suđenje italijanskom premijeru za 26. mart.

 

Neki demonstranti nosili su parole sa natpisima "Dosta, zakon je isti za sve", a na lutki koja predstavlja premijera pisalo je "Mali čovek, velika korupcija".

 

”Gladni smo pravde", rekao je Anđelo Boneli, šef Zelene partije Italije, dodajući da je ”danas pravi taliban Berluskoni, koji želi da veže ruke sudijama”.

 

Dok demonstranti optužuju premijera da potkopava pravni sistem države, koristiće svoju političku poziciju i proguravajući promene zakonskih odredbi sebi u korist, Berluskoni tvrdi da je žrtva političke hajke i progona od strane sudstva, čije je poslenike nedavno uporedio sa talibanima.

 

Nacionalna asocijacija italijanskih sudija za prekršaje ocenila je tu izjavu premijera kao "nedopustivu eskalaciju agresije i uvreda".

 

Berluskoniju bi trebalo da se sudi zbog podmićivanja britanskog advokata Dejvida Majlsa za davanje lažnih iskaza u prethodnim suđenjima, kao i zbog navodnih poreskih pronevera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here