Prvi slučaj antraksa kod uživaoca heroina u Londonu

0

Tokom decembra i januara od ovakvog heroina je umrlo devet Škotlanđana i jedan Nemac, što ukazuje na to da kontaminirana droga verovatno kruži Evropom, ističe Agencija britanske vlade za zaštitu zdravlja (HPA), a prenosi Rojters.
 

HPA navodi da je dosad u Škotskoj potvrđeno 19 slučajeva antraksa i da je verovatni uzrok heroin ili agens kojim se on razblažuje.

Pod mikroskopom: Antraks

 

 

Nema indicija da je bilo prenošenja antraksa sa čoveka na čoveka, a mogućnost da se zarazi bliža porodica inficiranih narkomana je po mišljenju stručnjaka "zanemarljiva".
 

Antraks je akutna infektivna bolest koju izazivaju spore bakterije čiji je stručni naziv "bacillus anthracis". Najčešće se javlja kod divljih i domaćih životinja u Aziji, Africi i delovima Evrope.
 

Ljudi retko bivaju zaraženi tom bakterijom u dodiru sa kožom ili krznom inficiranih životinja. Ukoliko se spore antraksa udahnu, infekcija može veoma brzo da se razvije i kada se pojave simptomi već je kasno za uspešan tretman antibioticima. Zbog toga antraks može da se koristi i kao biološko oružje.

Korisnicima se savetuje da ga ne koriste jer je možda zaražen antraksom: Heroin

 

 

Evropski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji nadgledaju zdravlje u EU, objavili su prošlog meseca kako istraga sugeriše da su svi slučajevi zaraze iz istog izvora, kao i da nije verovatno da je heroin namerno kontaminiran antraksom, već je se pre radi o slučajnoj grešci.
 

Korisnici heroina u Londonu su upozoreni da treba da budu maksimalno oprezni i da potraže medicinsku pomoć ako na mestu uboda uoče crvenilo ili oto

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here