pixabay

Nalaz komisije, koja se bavila ispitivanjem Nacionalnog sporazuma o reformi školstva (NSRA), zasnovanog na finansiranju obrazovnih ustanova, pokazuje da raste jaz između učenika u australijskim školama i da je nejednakost među njima ukorenjena.

Izveštaj je pokazao i da nisu sve državne škole finansirane u skladu sa Standardom školskih resursa (SRS), dok su u proseku, privatne škole bile finansirane na nivou ili iznad svog punog nivoa finansiranja od strane vlade.

Inače, dispariteti u finansiranju odrazili su se na akademske rezultate, a najnoviji podaci OECD-a pokazuju da se australijsko školovanje suočava s podelom u klasama.

Ocena je da državne škole moraju da budu u potpunosti finansirane, kako bi se efikasno rešilo pitanje nejednakosti dece, te da je neophodan redovan skrining učenika, da bi se znalo da li im je potrebna dodatna podrška.

Izveštaj ujedno poziva na bolju podršku nastavnicima, a među preporukama se posebno izdvajaju podsticaji za izuzetno efikasne nastavnike, kako bi radili u školama sa sve složenijim potrebama, kao i više obuke za nastavnike, da bi se bavili sve složenijim ponašanjem učenika.

Preporuka je da se u škole uvedu koordinatori za dobrobit đaka, koji bi bili fokusirani na izgradnju inkluzivne kulture, sa ciljem da se spreči maltretiranje i da se stvore jasniji putevi za učenike do tercijarnog obrazovanja i zapošljavanja.

Ovaj izveštaj je upućen ministrima obrazovanja na saveznom i državnom nivou, koji upravo pregovaraju o finansiranju škola prema novom nacionalnom sporazumu, jer sadašnji ističe sledeće godine.

Ostaje da se vidi koje će preporuke ministarstva usvojiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here