Putin i Porošenko zajedno u Češkoj?

0

Uskoro i novi susret U Češkoj: Vladimir Putin i Petro Porošenko
 

"Predsednik je pozvao zvaničnike svih sila pobednica da dođu 27. januara kada obeležavamo 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic i sećamo se žrtava holokausta", saopštio je u utorak Zemanov portparol Jirži Ovčacek i apelovao da se na tu pozivnicu Putinu ne gleda u kontekstu dnevno-političkih zbivanja.

 

Protesti protiv češkog predsednika Zemana u Pragu, ali i u Brnu, bacili su senku na obeležavanje 25. godišnjice "plišane revolucije u Čehoslovačkoj.

 

Forum o holokaustu u nekadašnjem nacističkom logoru Terezin kraj Praga i u praškom zamku Hradčani organizuju zajedno Evropski jevrejski kongres i Evropski parlament 26. i 27. januara.

 

Crveni karton za Zemana

Jedan od glavnih razloga zašto su hiljade Čeha izviždale svog predsednika, pokazale mu crveni karton za faulove kao u fudbalu i čak ga gađali raznim predmetima i jajima, skandirajući "Nismo ruska kolonija", jeste Zemanov proruski stav o krizi u Ukrajini i ignorisanje ljudskih prava u spoljnoj politici zarad poslovnih interesa češke privrede.

 

 

Ravnopravno uključivanje Češke u zvanično obeležavanje godišnjice dogovoreno je kada je Poljska, na čijoj okupiranoj teritoriji su Hitlerovi nacisti podigli kompleks logora Aušvic Birkenau, odlučila da na 70. godišnjicu ne zove kao do sada šefove država i vlada već samo preživele logoraše.

 

"Poljske kolege to sada organizuju drugačije. Uvek je to bilo političko okupljanje, recimo pre 10 godina se u Aušvicu okupilo 45 šefova država i vlada. Ove godine Poljaci žele da to urade drugačije jer je to poslednja mogućnost da se sretnu preživeli", kazao je za onlajn izdanje Mlade fronte Dnes sekretar češke Federacije jevrejskih zajednica Tomaš Kraus.

 

Pozivnica za 45 država

Ukupno su pozivnice za obeležavanje 70. godišnjice oslobađanja Aušvica i Dana sećanja na žrtve holokausta u Češkoj, ali i Nemačkoj i SAD, otišle predstavnicima 45 država, dodao je sekretar češke Federacije jevrejskih zajednica.

Izmeštanjem političara iz Aušvica u Prag i Terezin Poljska takođe izbegava neprijatnosti oko pozivnice Putinu, pošto ne bi mogla i uprkos zategnutim odnosima Varšave i Moskve da izbegne da ga pozove, budući da je Aušvic 27. januara 1945. godine oslobodila Crvena armija.

 

Takođe sovjetski vojni zarobljenici činili su treću najbrojniju grupu među najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja koje su nemački nacisti pobili u toj fabrici smrti tokom Drugog svetskog rata.

 

"Na 70. godišnjicu pozvani su u Prag i Terezin šefovi 10 država, među njima i predsednik Ukrajine Petro Porošenko", kazao je Kraus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here