Putin: Kijev je kriv za mrtve u Donjecku

0

Beta/AP/RU-RTR Russian Television Channel
Jezivi prizori iz Donjecka
 

Putin je u razgovoru sa visokim državnim zvaničnicima rekao da Ukrajina nije odgovorila na predlog koji je on izneo u pismu predsedniku Petru Porošenku o povlačenju teškog naoružanja sa demarkacione linije, što bi bio korak ka prekidu vatre.

– Vlasti u Kijevu izdale su zvanično naređenje o pokretanju obimnih vojnih operacija praktično preko svih linija kontakta. Rezultat su desetine ubijenih i ranjenih, ne samo među vojnicima sa obe strane, nego i među civilima – rekao je Putin.

On je dodao da "odgovornost snose oni koji izdaju kriminalna naređenja".

– Ljudi koji to rade treba da znaju da ne postoji drugi način da se ovakvi konflikti reše osim mirovnih razgovora i političkih sredstava – dodao je Putin.

Samoproglašene republike u Donjecku i Lugansku nisu dobile zvaničan poziv od vlasti u Kijevu za učešće u mirovnim razgovorima, saopštili su danas njihovi predstavnici.

NATO je naveo da ima indikacija da prorusi pokreću veliku ofanzivu, zbog informacija o teškom naoružanju koje dolazi iz Rusije. Lider prorusa Aleksander Zaharčenko rekao je da će nastaviti da se bore za svoju teritoriju i da napreduju u pet pravaca u borbi da odbiju snage ukrajinske vlade do granica istočnog dela oblasti Donjeck.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here