Putin otpisao Havani 31 milijardu dolara duga

0

Ruski predsednik na turneji po latinoameričkim zemljama: Vladimir Putin
 

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predviđa otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

 

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

 

Putin će se tokom boravka na Kubi sastati i sa liderom kubanske revolucije Fidelom Kastrom, preneo je Itar-tas.

 

Očekuje se da će ruski predsednik položiti venac kod spomenika posvećenim kubanskom heroju Hozeu Martiju i međunarodnim sovjetskim vojnicima.

 

Ovo je druga poseta ruskog predsednika Kubi. Prethodno je boravio u ovoj zemlji 2000. godine.

 

Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti posla raspada SSSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija.

 

Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.
 

Havana je jedna od Putinovih stanica na turneji po latinoameričkim zemljama. Posle Kube, on će otputovati u Argentinu, a potom će prisustvovati finalnoj utakmici Svetskog fudbalskog prvenstva u brazilskom Rio De Žaneiru i ceremoniji zatvaranja takmičenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here