EPA-EFE/Sergey Guneev
Vladimir Putin

Brzo napredovanje ukrajinske vojske tokom kontraofanzive u Harkovskoj oblasti nateralo je rusku vojsku na povlačenje ka Donbasu, odnosno onom delu Donjecke oblasti koji je pod kontrolom ruske vojske. Prvi je ceh platio general-potpukovnik Roman Berdnikov.

Berdnikov, najviši ruski general na zadatku u Harkovskoj oblasti, smenjen je zbog neuspeha ruskih trupa u toj oblasti, tvrdi Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine. Berdnikova je lično Vladimir Putin smenio, tvrde iz Kijeva, dok se iz Rusije niko nije oglašavao na ovu temu.

Berdnikov, koji je na poziciju glavnokomadujućeg za taj deo Ukrajine postavljen pre samo 16 dana, pretrpeo je težak poraz na terenu. Za samo nekoliko dana od početka kontraofanzive, ukrajinska vojska uspela je da potisne rusku vojsku u pravcu linija koje su uspostavljene nakon Minskog mirovnog sporazuma 2014. godine, ali i da se približi na svega 50-ak kilometara do ruske granice. Prema navodima ukrajinskih zvaničnika, oslobođeno je više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Najznačajnija ukrajinska osvajanja su gradovi Kupjansk (ključno logističko čvorište čije železničke linije je ruska vojska koristila za snabdevaje svojih trupa u Donbasu) i Izjum (polazna tačka za ofanzivu na Donbas i Vovčansk).

Ruski vojnici su tokom povlačenja ostavljali za sobom dosta oružja i vojne opreme. Na fotografijama koje su objavile ukrajinske obaveštajne službe, vidi se kako su ruski vojnici u panici napuštali tenkove i bežali glavom bez obzira sa svojih položija. Neki su čak zaboravili i svoju odeću dok su bežali. Izvor za britanski “Telegraf” naveo je da su se mnogi presvukli u civilnu odeću kako bi izbegli da ih ukrajinske trupe primete.

Kadirov: Da dođem da vam objasnim

Ramzan Kadirov, čečenski lider, optužio je u nedelju moskovsku vojnu komandu za “greške” u oblasti Harkova, gde su ruske trupe na brzinu povučene iz gradova Izjum i Kupjansk.

“Ukoliko danas ili sutra ne dođe do promena u strategiji izvođenja specijalne vojne operacije, moraću da odem do rukovodstva zemlje i objasnim im pravo stanje na terenu”, rekao je on na snimku koji je objavljen na njegovom Telegram kanalu.

4 COMMENTS

  1. Neki se smeju, a ja placem. Razlog je sto slovenski narod gine uzalud, a na svu muku Mi trpimo ni krivi ni duzni, sve to zbog KiM pa nam i cene vrtoglavo rastu.
    Pitam Vas sve sada, dal se pitate koliko danas kosta dohrana za bebe i kako samohrana majka da to kupi, ili porodica gde radi samo otac ili samo majka???
    Pa likujte ponovo za rat!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here