EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin održava veliku godišnju konferenciju za novinare na kojoj sumira rezultate rada u protekloj godini. Za razliku od prethodne godine, konferencija se ne održava u onlajn formatu, već novinari Putinu mogu direktno da postavljaju pitanja.

Pandemija koronavirusa, ipak, nametnula je neka ograničenja, pa je sada, za razliku od ranijih godina kada je akreditaciju dobijalo i više od hiljadu novinara, taj broj ograničen na 507 uz obavezan PCR test i distancu od metar i po između stolica.

Jedno od prvih pitanja odnosilo se na rusko prisajedinjenje Krima, a Putin je rekao:

– Kremlj je radio sa Viktorom Juščenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), raspravljao se oko gasa i bio spreman da nastavi dalji rad, ali šta se dogodilo 2014. godine? Krvavi državni prevrat. Jasno je da je postajalo legitimno negodovanje građana. Ali Janukovič se sa svim složio, zapadne zemlje su dale garancije, svi su se složili. Posle dan-dva – državni udar. Zašto? Nema odgovora. Pobeda opozicije bila je neizbežna. Zašto su to uradili? Posle toga se desio Krim – Rusija nije mogla drugačije da postupi i bezvoljno gleda šta se dešava u Ukrajini i posebno u Donbasu. Bili smo primorani da uradimo nešto 2014. Tako je nastala kriza – objasnio je ruski predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here