Radmila Desić neimar godine

0

Neimarka godine: Radmila Desić
 

Nagradu "Advancement of Women in the Workplace" ili unapređenje uloge žene na radnom mestu za 2010. godinu upravo je dobila Radmila Desić (37) iz Brizbejna. Ovu nagradu, uz 8. mart, dodeljuje Australijski centar za rukovodeću ulogu žena (Leadership for Women), a prvo mesto na nivou Australije, koje je pripalo Radmili, nosi i novčanu nagradu od 1.600 dolara.

Protiv predrasuda
Na pitanje kako bi ove inicijative prošle u otadžbini Radmila odgovara:

"Ne znam, imala sam sedam godina kad sam došla u Australiju, ali znam da su i kod nas žene radile na selu i u fabrikama i to teško. Onda su se najčešće udavale i prestajale da rade, ali da im je ponuđena dobra zarada i mogućnost napredovanja, mislim da bi se i te predrasude o ženama u građevinskoj industriji raspršile", kaže Radmila.

Desićeva je od 2006. godine zaposlena u Centru "Construction Skills Ljueensland", koji ju je i predložio za nagradu, a centar se bavi promocijom zapošljavanja žena u građevinskoj industriji.

"To je centar za trening, obuku, odnosno promociju građevinske industrije", kaže Radmila. "Mi obezbeđujemo kvalitetne časove nastave i kvalitetnu obuku za one koji hoće da rade u toj industriji, posebno za žene. Mi obezbeđujemo i novac za tu obuku, a posle se trudimo da pronađemo zaposlenje onima koji su je završili."

Desićeva je nagradu ponajviše zaslužila svojom inicijativom "Žene u građevinarstvu" koja promoviše ulogu i značaj lepšeg i nežnijeg pola u građevinskoj industriji. One, koje se opredele da probaju kako to izgleda, imaju priliku da upoznaju sve oblike građevinskih zanata i da ih konkretno praktikuju tokom obuke.

"Žene generalno poklanjaju više pažnje detaljima i to je važna i ključna veština u današnjem ekonomskom okruženju", kaže Radmila. "Mi kroz svoju inicijativu imamo cilj da, recimo, 20 odsto žena mora da bude zaposleno na nekom građevinskom projektu. Na primer, kad se gradi neki put, onda je određeno da se zaposli deset odsto onih koji su na obuci, koji uče zanat, 20 odsto domorodaca, a nigde ne stoji koliko žena treba da se zaposli na tom projektu. Radim na tome da se i to ozvaniči."

 

Ženska kuća
Radmila kaže da je po specijalnom programu na Sanšajn Kostu napravljena kuća koja će biti završena za tri nedelje, a koju su radile isključivo žene. Tamo gde nije bilo žena, majstora za pojedine faze, onda je uz muškarca radila žena koja izučava taj zanat.

Pitamo Radmilu da li postoji interesovanje kod mladih žena u Australiji da rade u građevinskoj industriji.

"Svakako, interesovanje postoji, ali tradicionalno, roditelji i učitelji nastoje da devojčice usmere u drugom pravcu. Međutim, kad otkriju da to može da bude dobar posao u kome će pokazati svoju kreativnost i da mogu dobro da zarade, onda se ti stavovi menjaju."

 

Desićeva je predsednik nacionalnog udruženja "Žene u građevinarstvu", ali u početku je radila kao tesar. Ukupno je već 15 godina u građevinskoj industriji. "Svako u početku mora da provede neko vreme na poslu sa alatom, ali ovi poslovi imaju i druge perspektive. Ne mora se celi vek provesti na građevini. Žene u svim oblastima donose sveže ideje i treba im dati šansu", zaključuje naša sagovornica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here