Radnici “Trudbenika” blokirali Bulevar

0

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Živković kazao je novinarima da radnici traže prijem kod ministra ekonomije Mlađana Dinkića kako bi se rešili problemi koji se odnose na odnose sa Upravnim odborom i zaostale zarade iz KMG "Trudbenik", koji je u restruktuiranju.

On je rekao da se raskid kupoprodajnog ugovora traži na osnovu revizije koju je izvršila Agencija za privatizaciju, koja je "konstatovala 65,58 odsto pad kontinuiteta i 40 odsto povećane dažbine".

Živković je kazao da protesti "Trudbenikovih" radnika traju više od godinu i po i dodao da su oni više puta ponovili zahtev za prijem kod ministra Dinkića, uputivši i zvaničan zahtev, ali nisu dobili odgovor.

Radnici "Trudbenik gradnje" protestuju od avgusta prošle godine tražeći raskid ugovora, ali i isplatu zarada i doprinosa, koji nisu isplaćeni od početka prošle godine do jula, isplatu bolovanja iz 2008. godine, kao i naknadu troškova – za dolazak i odlazak sa rada, službeni put u zemlji i i inostranstvu – iz prethodnog perioda.

Preduzeće za projektovanje i gradnju KMG "Trudbenik" iz Beograda prodato je u martu 2008. godine na nadmetanju u Agenciji za privatizaciju za 580 miliona dinara (oko sedam miliona evra) građevinskom preduzeću "Montera" iz Beograda.

 

Agencija za privatizaciju: Nismo nadležni

Direktor sektora za komunikacije Agencije za privatizaciju Dušan Belanović izjavio je ranije Tanjugu da ta institucija nije nadležna za raskid ugovora o prodaji udela matičnog preduzeća KMG "Trudbenik" u kćerki firmi "Trudbenik gradnji".

Kako je objasnio, KMG "Trudbenik" se nalazi u procesu restrukturiranja, a Agencija je samo bila posrednik u prodaji udela matične firme, ali joj zakon ne pruža mogućnost da raskine ugovor. KMG "Trudbenik" još uvek ima svoje organe uprave, odnosno još uvek je u društvenom vlasništvu, pa se svi ugovori o prodaji imovine tog preduzeća mogu raskinuti samo uz njihovu saglasnost.

Belanović ističe da je Agencija za privatizaciju izašla u susret zaposlenima u "Trudbenik gradnji" tako što ih je u toku stodnevnog štrajka primila tri puta i, umesto matične firme, angažovala revizora da preispita njeno poslovanje.

Taj izveštaj je prosleđen organima uprave u KMG "Trudbenik" i očekuje se njihova reakcija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here