Radost je veća kad se deli

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Svečani čin osveštenja

Osam vekova autonomije Srpske pravoslavne crkve i 50 godina od osnivanja naše crkve u Nemačkoj slavićemo cele godine. Tako ćemo i u Hanoveru 28. i 29. juna, na Vidovdan, na simpozijumu ponovo slaviti ove bitne događaje, rekao je vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke prilikom osveštavanja Hrama Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu u subotu, 1. juna.

Svečani obred vladika je obavio uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, umirovljenog zahumsko-hercegovačkog vladike Atanasija, protojereja Aleksandra Škorića, domaćina hrama i sveštenstva Eparhije diseldorfske i cele Nemačke, kao i brojnih sveštenika iz Srbije i Republike Srbije.

Vladika Grigorije je, po završetku osveštenja, ktitorima hrama Slavici i Goranu Lukiću i Snežani i Vinku Mainoviću predao specijalne povelje i izrazio veliku zahvalnost za njihovo dobročinstvo.

Proslava je nastavljena u velikoj Rajnštrand hali gde je otac Danilo Radmilović lomio slavski kolač sa ktitorima hrama, a brojnim gostima su se potom obratili vladika Grigorije, predsednica RS Željka Cvijanović i ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević. Priređen je i prigodan program u kom su učestvovali glumac Tihomir Arsić, etno-grupa Katarine Gojković, guslar Ilija Paldrmić, epski pesnik Božidar Mićanović Pivljanin, kao i folklorni ansambli iz Raštata, Fridrihshafena, Frajburga i Karlsruea. U večernjem programu nastupio je poznati pevač Ivan Kukolj Kuki.

Protojerej Aleksandar Škorić je posebnom odlukom vladike preimenovan u sveštenički čin protojereja stavrofora, a za “Vesti” je o četiri proslave u istom danu rekao:

– Proslavili smo i eparhijsku slavi, Svetog Nikolaja Žičkog i svi smo ispunjeni radošću. Dočekali smo da nakon sedam godina osveštamo naš prelepi hram. Hvala Bogu u Nemačkoj niču srpski pravoslavni hramovi u velikim i malim centrima, a mi smo presrećni što smo u ne tako velikom Karlsrueu uspeli da okupimo naš narod oko crkve. Počastvovan sam zbog dolaska uglednih gostiju i našeg naroda. Svi zajedno podelili smo veliku radost.

Ugledni gosti

Osveštanju hrama, smeštenom u severnom delu Karslruea i okruženom zelenilom i parkom, prisustvovali su i ugledni gosti. Na poziv vladike Grigorija prisustvovala je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske i Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, generalni konzuli republike Srbije u Nemačkoj, Branislava Perin Jarić, Branko Radovanović i Božidar Vučurović, kao i Lučijano Kaluža i Mitar Pavić, generalni konzul i konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.