EPA-EFE

“Ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio – on uopšte nije oslabo, nema nikakvih dokaza”, naveo je za N1 epidemiolog Zoran Radovanović.

– Virulencija koronavirusa, njegova patogenost,  ista je kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala – dodao je. Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu, kaže epidemiolog i navodi da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.

Radovanović, komentarišući najavljeno ublažavanjem mera od ponedeljka, kaže da je i vreme bilo da se krene s tim, posebno sa onim najrestriktivnijim. “Jedino što tome mora da se pristupi postupno, fazno i mudro, bez pritisaka sa strane i da se razvuče na više sedmica”, dodaje.

Dr Radovanović naglašava da je u Srbiji epidemijski vrh postignut mnogo kasnije nego u nekim susednim zemljama, pa navodi da je u Beogradu bio najveći broj obolelih 16. aprila, u Nišu 17, konstatujući da je to relativno skoro. “Austrijanci su čekali 20 dana posle tog epidemiološkog vrha da počnu sa relaksacijom mera”, ističe epidemiolog.

Drugi talas već u junu?

Radovanović ocenjuje da se situacija u Srbiji još nije stabilizovana, da je još rovita.

Ako dođe do ponovnog povećanja učestalog javljanja bolesti, kaže dr Radovanović, to će biti zasigurno drugi talas. “Naš cilj je da do drugog talasa ne dođe pre pozne jeseni. Ako bismo vrlo nepromišljeno i olako relaksirali sve mere, moglo bi da se desi da u junu već dođe do drugog talasa. Mora razumno da se postupa”, naglašava epidemiolog.

– Mi smo svesni da je našu protivepidemijsku borbu ovde odredilo odsustvo testova, jer nismo mogli da slušamo SZO – da što više testiramo, da otkrivamo obolele, da njih izolujemo, njihove kontakte stavimo u karantin – nego smo morali da karantiramo populaciju ili velike segmente populacije, a to je moguće samo na neko vreme, i sada moramo da se vraćamo normalnom životu – navodi Radovanović.

Radovanović kaže i da je rezervisan prema uvođenju međugradskog saobraćaja, smatrajući da je ova odluka rano doneta i podsećajući da su Hrvati sa tim znatno duže oklevali.

– Isto tako, ne sme da zavara često ponavljana poslednjih dana konstatacija da je virus oslabio. On uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza. Čak se koristi jedna stručna reč – virulencija. I kad je ona u pitanju, tu se ništa nije promenilo. Virulencija znači ubojitost, to je stepen patogenosti, patogenost je sposobnost klice da ošteti zdravlje. Virulencija ovog virusa je ista kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala, ili da će opasti zato što sija sunce – ističe zaključuje dr Radovanović.

1 COMMENT

  1. Hajde bre, dogovorite se prvo, ili bar odredite portparola, Kisićka kaže oslabio, ovaj da nije, e samo fali neko koji će reći da je ojačao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here