Radžastan: Indijski mikrokosmos

0

Ova prostrana i čudesna zemlja krije više bogatstava nego što je to u bilo kojoj bajci opevano. Ko pokuša da putuje vodeći se listom onoga što treba posetiti u Radžastanu može se naći na napornom putovanju.

 

Meherandžar koji se promalja iznad svetlo plavog Jodpura, džinovski zamak od peska u Džaisalmeru, palata i raskoš Udaipura, karnevalski a opet vredan poštovanja šarm Puškara, bajkovitost Bundija i havelis Šekhavati, videti ih sve znači mesec dana godišnjeg odmora i putovanja avionom.

 

Kao mikrokosmos majke Indije u Radžastanu se spajaju raskošan život i topla narav lokalnog stanovništva, sjajna zdanja i kamile, emotivna muzika, žene umotane u sari vatrenih boja, turbani koji se njišu na glavama muškaraca i iznenađujuće bogata kuhinja.

Ogromna seoska populacija Radžastana izgleda kao da se umorila svog bednog stanja u siromašnim naseobina i masovno je prebegla u gradove. Džaipur, prašnjav ružičasti grad, u veoma kratkom roku je postao moderan indijski grad koji predvodi razvoj ovog regiona. I kao takav je još jedno čudo koje treba posetiti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here