EPA/Georgi Licovski
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za italijansku “Stampu” da je kosovski premijer Aljbin Kurti trvdograv i maksimalista i da bi on na njegovom mestu postupao drugačije.

Na pitanje da li rat u Ukrajini usporava ili ide u prilog članstvu Tirane u EU, Rama je rekao da se nada da će to ubrzati potpunu integraciju zemalja regiona u EU.

– To više nije samo finansijsko, već pre svega geopolitičko pitanje. Dugoročno gledano, dobro bi bilo da Zapadni Balkan uđe bez odugovlačenja, kako ne bi ostavio crne rupe i prostor za treće strane koje su već napravile probleme regionu – rekao je Rama u intervjuu italijanskom listu.

“Srbija se mora gledati drugačije”

Upitan da li je zabrinut da će se otvoriti novi front na Balkanu, s obzirom na tenzije na Kosovu, a da je Bosna “uvek na ivici pucanja”, odgovorio je da ima toliko toga za brigu, ali i da je do pre 10 godina bilo nezamislivo da balkanski lideri sede za istim stolom.

Na konstataciju da ni danas odnosi nisu jednostavni, i da prilikom posete Prištini nije sreo Aljbina Kurtija, dok Vučić nastavlja “koketiranje sa Rusijom”, a Dodik preti secesijom Republike Srpske, kaže da se “Srbija mora gledati drugačije”.

– Srbija se mora gledati drugačije. Izgradili su svoju spoljnu politiku kao u koridoru ogledala između Zapada, Rusije i Kine. Moraju da donesu odluku, ali mislim da će izabrati Zapad, demokratski svet – rekao je Rama.

Navodi i da sukob na Kosovu može postati ogroman, iako u malim razmerama.

– Situacija srpske manjine na severu može biti mali Donbas. Putinov san. Ali Srbija ne može biti Rusija, čak i kada bi htela – kaže Rama.

“Erdogan nema magične ključeve”

Na pitanje šta kosovski premijer radi pogrešno, Rama je odgovorio da ga poštuje, ali da bi on drugačije postupao.

– Poštujem to, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalista. Ima fantastičnu priliku, francusko-nemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvek na stolu. Onda vas istorija tera da čekate – ukazao je Rama.

Na pitanje može li Turska da pronađe ključ za rešenje ukrajinskog sukoba, Rama je rekao da niko, pa ni Erdogan, nema magične ključeve za promenu “imperijalističke, antidemokratske i šovinističke vizije poput Putinove”.

– Svi ratovi završavaju na političkom stolu, ali će, nažalost, još dugo trajati – zaključio je premijer Albanije.

6 COMMENTS

  1. Е , ти би волио да ниси амерички роб,па сада продаји кикирики и кошпице.Биједо људска.

  2. za misljenje ovog Albanca koji igra kako Zapad kaze.Srbiji nije mesto na prokletom kolonijalnomzapadu.Srbiji je mesto na Srednjem Balkanu.cvrsto i stabilno i ona vdi pravu i iskrenu politiku a ne kao njeni susedi koji su nekada bili mahom Srbi.Jade jadne

  3. Odličan komentar. Razuman.Svaka čast Rami. A Srbija treba da s eseti da je 1217 dobila krunu od rimskog pape, da bi postala kraljevina. Znači Zapad .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here