НАШ НАЈВЕЋИ ЗАДАТАК ЈЕСТЕ НЕГОВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ПИСМА, КАО И ОЧУВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА.

U poslednjih nekoliko godina, imao sam prilike da obiđem našu decu u inostranstvu. Proveo sam sa njima neko vreme u razgovoru, pitajući ih o našim ljudima, herojima i herojinama ćirilice, za koje oni znaju i na koje su ponosni. Ispostavilo se da postoji potreba za ovakvom knjigom.

Jedan od načina je da se nastava unapredi, obogaćivanjem nastavnog i didaktičkog fonda dopunskih škola u rasejanju novim udžbenicima i materijalima.

Uprava za dijasporu i Srbe u regionu godinama neguje tu tradiciju, poklanjajući udžbenike, knjige i časopise dopunskim školama srpskog jezika u inostranstvu, i na taj način omogućava mladim ljudima koji žive van matice da se upoznaju sa kulturom, tradicijom i istorijom zemlje iz koje su potekli.

Ovakvim konkretnim akcijama omogućavamo mlađim generacijama da razviju pripadnost prema sopstvenim korenima. Ne smemo dozvoliti da zaborave maternji jezik. Jezik nije samo vid komunikacije i sporazumevanja, on je osnova za očuvanje nacionalnog identiteta, što je u ovom momentu veoma važno za našu zemlju.