Ratni zločinci haraju Ukrajinom

0

Za Kijev će nam trebati novi Hag: Sergej Lavrov

 

On je objasnio da Ukrajina nije potpisnica Statuta Međunarodnog suda u Hagu i da zbog toga tužilaštvo ovog tribunala ne može na sopstvenu inicijativu da pokrene istragu.

 

Legalni izbori pobunjenika

Ruski ministar je rekao da će Moskva priznati i rezultate izbora koje će u nedelju, 2. novembra, organizovati proruske snage na istoku Ukrajine, izražavajući nadu da će oni biti održani u skladu s minskim dogovorima, da će "glasanje biti slobodno i da niko spolja neće pokušati da poremeti održavanje izbora".

– Da kijevske vlasti, koje su počinile državni udar, nisu pribegle sili i da su poštovali dogovor o regulisanju situacije, koji su 21. februara potpisali Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjaniborok sa Viktorom Janukovičem, krize u Ukrajini u ovim razmerama ne bi ni bilo – ocenio je Lavrov.

Lavrov je podsetio da je u najnovijem izveštaju Kancelarije UN za ljudska prava potvrđeno da se neke od akcija ukrajinskih snaga bezbednosti mogu smatrati ratnim zločinima.

– Prvi put u ovom izveštaju nema fraza u kojima se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad celom teritorijom u zemlji s obzirom na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da je do sada zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetine hiljada ranjenih u dokumentima Oebsa i tela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo.

– Tu su i nestala lica, kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene – dodao je Lavrov.

On smatra da je neophodno, zarad nacionalnog pomirenja, ratne zločince izvesti pred lice pravde.

– Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile, kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija – rekao je Lavrov.

Komentarišući situaciju na jugoistoku Ukrajine, Lavrov je rekao da se rad na konačnom određivanju linije razdvajanja strana u sukobu privodi kraju i da će u naredna dva-tri dana ova linija biti dogovorena.

– Nakon toga će biti moguće povlačenje teškog naoružanja s obe strane, što je odlučujući faktor u smirivanju situacije – rekao je Lavrov, dodajući da su režim o prekidu vatre narušavale obe strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here