Bošnjaci bez nacionalnog veća?

0

Ne pristaje ni na kakve ultimatume: Sulejman Ugljanin

U protivnom, prete da neće učestvovati u formiranju novog Bošnjačkog nacionalnog veća. To praktično znači da uprkos što Ugljanin ima većinu, BNV ne može biti formirano.

Ugljanin i njegovi saradnici još nisu odgovorili na pismo Jahije Feratovića, bliskog saradnika muftije Muamera Zukorlića. Ali, "odgovorila" je Republička izborna komisija koja je saopštila da je Ugljaninova lista osvojila 19, a Zukorlićeva 16 mandata. Iako ima više od polovine (ukupno 35) većnika, Ugljanin neće moći sam da formira BNV jer je zakonom predviđeno da verifikaciji mandata i konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog veća moraju prisustvovati svi izabrani većnici.

 

Ako izbori u Tutinu ne budu kompletno poništeni, a neće, jer je RIK najavio poništavanje samo na tri izborna mesta, a Zukorlićevi se ne pojave na konstituisanju, BNV ne može biti formirano. U tom slučaju morali bi se za nekoliko meseci raspisati novi izbori.

– Sumnjam da će Ugljanin kome su CESID i RIK potvrdili pobedu pristati da bilo šta poništava. On se zalagao za bošnjačko jedinstvo, ali ne verujem da će uslišiti zahtev Fehratovića jer bi tako priznao da su njegovi saradnici organizovali krađu izbora – kaže jedan od bošnjačkih intelektualaca koji je razočaran zbog svađa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here