Ravnu goru proslavili pesmom

0

 

Piknik je održan pored spomenika đeneralu Draži Mihailoviću, koji je upravo sa Ravne gore, kao prvi gerilac Evrope, krenuo u borbu protiv fašističke čizme, koja je pretila da pregazi celi slobodarski svet.

O programskoj koncepciji Ravne gore govorili su urednici i voditelji ove popularne emisije, supružnici Milenko i Branka Đurović, on rodom iz Guče, a ona iz Beograda, koji već decenijama, iz subote u subotu, pesmom i slobodarskom rečju podsećaju svoje sunarodnike u Ontariju na slavnu borbu srpskih četnika, borbu koja se nastavlja i na talasima ovog radija, do konačne pobede ravnogorske ideje.

 

Pomoć za manastir kod Osečine

Na nedeljnom pikniku u Binbruku prikupljana je i pomoć za dovršenje manastira Sveti car Konstantin i carica Jelena koji se gradi u selu Blužac kod Osečine.

Molitvu pred ručak održali su otac Milovan Sredojević, sveštenik u crkvi Sveti Arsenije Sremac u Vitbiju, na krajnjem istoku Toronta, i otac Velimir Dimitrić, penzionisani sveštenik iz Šapca. Svečanosti se kasnije pridružio i otac Vojislav Pavlović, sveštenik u crkvi Sveti Nikola ( Barton St) iz Hamiltona. Svoje patriotske pesme kazivali su pesnici Dako Gligić iz Hamiltona i Tripko Pešikan iz Toronta.

Nastupila je i mlađana srpska umetnica Marija Gligorević iz Toronta, buduća operska diva. Ona je otpevala kanadsku himnu "O, Kanada" i srpsku "Bože pravde", a onda je svojim prekrasnim glasom otpevala i poznatu srpsku narodnu pesmu "Gde si dušo, gde si rano". Mariju je na klavijaturi pratio Ivan Jovanović.

 

Marija Gligorević je rođena u Vindzoru, ali se s roditeljima, kao petogodišnja devojčica vratila u Beograd, gde je završila srednju muzičku školu. Od malih nogu Marija je maštala da jednog dana postane operski pevač, pa je zbog toga ponovo došla u Kanadu, gde studira solo pevanje i operu na torontskom Univerzitetu. Iako je u Torontu tek godinu dana, uspela je da osvoji drugo mesto na takmičenju u operskom pevanju na nivou Kanade.

Na piknuku radija Ravna gora u Binbruku nastupili su "Sinovi Korduna", već afirmisana pevačka grupa u Ontariju, koja peva izvorne krajiške pesme. Onako za svoju dušu mikrofona i pesme su se prihvatili i Branka Đurović, koja je otpevala splet lepih srpskih pesama, kao i Petar Tintor, koji je pevao pesme koje je, kako sam reče, rado pevao kao mladi emigrant, još dok je boravio, nakon onog velikog rata, u Engleskoj.

 

Nesebična podrška

Voditelj nedeljnog programa u Binbruku Mihailo Kangrga predstavio je goste, koji godinama nesebično pomažu rad srpskog radija Ravna gora. To su: Milan Lešić predsednik Odbora CŠO Sveti Đorđe, Petar Manojlović Dinarac, potpredsednik Pokreta srpskih četnika Ravne Gore za Kanadu, Petar Tintor, počasni potpredsednik ovog pokreta, Bane Živanović, predsednik Srpske bratske pomoći, Miško Zdravković, sekretar ove organizacije, Mane Srdić, predsednik Organizacije srpskih četnika iz Hamiltona, Miodrag Miša Alempijević, predsednik Udruženja srpskih zanatlija Ontarija, Neđo Krajišnik, biznismen i dobrotvor , Nikola Samac, biznismen i kandidat za opštinskog poslanika u izbornoj jedinici Etiobiko u Torontu…

Zvanično, goste su zabavljali orkestar Miška Đurovića i pevačica Danijela Tamindžija, a pesma se u Binbruku orila do večernjih sati.

Pesma, ona prava srpska, slobodarska, ona koja se emituje svake subotnje večeri na talasima radija Ravna gora, čula se, verujemo, sve do legendarne srpske planine, koju svi posetioci nedeljnog piknika večito nose u srcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here