Lična arhiva
Pokazali znanje i talente: Učesnici akademije u Minhenu sa nastavnicama

Školsku slavu u čast prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja Svetog Save učenici dopunske škole na srpskom jeziku u Bavarskoj obeležavali su uoči, na dan praznika, ali i posle praznika, što govori koliko je veliko delo ovog našeg svetitelja, ali i poštovanje prema njemu u matici i dijaspori. U Minhenu je održana Svetosavska akademija na kojoj je učestvovalo više od stotinu učenika dopunske škole na srpskom jeziku iz 11 bavarskih gradova: Nirnberga, Erlangena, Ingolštata, Regenzburga, Augzburga, Rozenhajma, Pasaua, Frajzinga, Dahaua, Firstenfeldbruka i domaćina Minhena. Nastavnice su zajedno sa učenicima pripremile prigodan program u kome je bilo pesme, recitacija, crteža, kojima su učenici iskazali svoje znanje i poštovanje prema liku i delu ovog našeg svetitelja i prosvetitelja.

Poklon za biblioteku: Tatjana Hot i otac Dragiša Jerkić

Pored nastavnica, sveštenika i roditelja dece, Svetosavskoj akademiji je prisustvovao i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Minhenu, koji je pozdravio učenike, njihove nastavnice, sveštenike i sve prisutne. Tatjana Hot, koordinatorka za dopunsku nastavu, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja naše dece koja uče svoj maternji jezik pohađajući dopunsku nastavu i naglasila “da su oni mostovi koji povezuju dijasporu i našu Srbiju”. Tatjana Hot je svešteniku Dragiši Jerkiću poklonila komplet knjiga za biblioteku pri našem hramu u Minhenu.

Učenici i sveštenici uz slavski kolač u Nirnbergu

Pored Tatjane Hot, učenike koji su učestvovali u programu svetosavske akademije u Minhenu uče nastavnice Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Dajana Luković, Branka Stanojević, Ivana Đurić, Dragana Uzelac i Maja Trifunović.

Đaci iz Nirnberga i Erlangena pokazali svoje radove

Pored akademije u Minhenu, svetosavske svečanosti su organizovane i u gradovima u kojima se održava dopunska nastava na srpskom jeziku. Tako je bilo u Nirnbergu gde su u hramu Sv. Ćirila i Metodija učenici iz ovog grada i Erlangena pripremili prigodan program, a učestvovali su i pevačka grupa KUD Mladost i Crkveni hor. Posle bogosluženja koje su obavili sveštenici Milorad Jovanović i Branislav Čortanovački, besedu je održao veroučitelj Arsenije Jovanović, a onda su prikazani i slavski običaji i obred.

Folkloraši ispred oltara u Rozenhajmu

U Rozenhajmu su posle bogosluženja u programu učenika dopunske škole na srpskom učestvovali i članovi SKUD Mladost. Bilo je recitacija, dramskih prikaza o životu i delu Svetog Save, a rezan je i slavski kolač. Slično je bilo i u Pasauu, kao i drugim gradovima Bavarske.

Recitatori i vladika Justin u Marbelji

Priredbe u Madridu i Marbelji

Svetosavske svečanosti održane su i u Španiji, gde su učenici dopunske škole na srpskom u Madridu i Marbelji kroz program pesama, recitacija i scenskih prikaza pokazali šta su naučili o Svetom Savi. U Madridu su proslavi prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije, a članovi Hispano-srpskog kulturnog udruženja “Ivo Andrić” podelili su deci prigodne poklon-paketiće. U Marbelji je pre proslave služena sveta arhijerejska liturgija i za tu priliku je iz Pariza došao episkop zapadnoevropski Justin. U oba ova španska grada nastavu srpskog u dopunskoj školi drži nastavnica Katarina Marković, a u Marbelji je sa njom i našim ljudima bila i Tatjana Hot koordinator dopunske nastave na srpskom.

U Moskvi tri dana Svetosavlja

U čast Svetog Save u glavnom gradu Rusije je obeležavanje velikog praznika trajalo tri dana. Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Moskvi su sa nastavnicom Tatjanom Beranović pripremili prigodan program koji je izveden u Pravoslavnom humanističkom univerzitetu Sv. Tihon. Nastupio je i kamerni hor, prikazani su učenički radovi, izvedene recitacije i pesme u okviru programa Sveti Sava – stup srpstva. Učestvovalo je 45 učenika, a na kraju su svi zajedno otpevali Himnu Sv. Savi. Drugog dana premijerno je prikazan rusko-srpski film “Sveti Sava, ruska boja na srpskoj zastavi”. Među prisutnima su bili poznati glumac Miloš Biković, vrlo popularan u Rusiji i njegov brat monah Mihajlo, a održan je i okrugli sto o Svetosavlju. Trećeg dana u hramu Sv. Petra i Pavla u Moskvi posle liturgije rezan je slavski kolač, deca su recitovala, a onda su im darivani paketići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here