EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U brojnim gradovima Francuske i danas se očekuju protesti i štrajk građana koji se protive vladinom planu reforme penzionog sistema, javlja Anadolija.

Konfederacija rada Francuske je saopštila da se veliki broj demonstranata očekuje u Parizu, ali i drugim većim gradovima u zemlji.

Na protestima se očekuje učešće svih većih sindikata koji predstavljaju, između ostalog, prosvetne radnike, advokate, komunalne i ostale radnike, koji su još jednom pozvali na zajednički nastup i solidarnost.

Predlog zakona o penzionoj reformi nalazi se u Narodnoj skupštini gde će biti razmatran ove nedelje, prenosi Anadolija.

Prema anketama, oko 75 odsto Francuza protivi se reformi penzionog sistema ili zahteva da se na toj reformi naprave izmene.

Štrajk je ozbiljno poremetio red vožnje u železničkom, autobuskom, pomorskom i avio-prevozu, jer kompanije vrše usluge reduciranim kapacitetima. Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsednika Emanuela Makrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cele karijere, a ne na osnovu plata iz poslednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmene u kriterijumu zahtevnosti različitih zanimanja, a što će u oduzeti pravo prevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here