commons.wikimedia
Rembrantov autoportret iz 1658.

Jedan od tri Rembrantova autoportreta koji su u privatnom vlasništvu, krajem jula će biti ponuđen na aukciji u Sotheby’s, a očekuje se da će postići cenu između 13 i 18 miliona evra, objavila je aukcijska kuća.

Slika sa potpisom velikog flamanskog majstora datira iz 1632. godine, a predstavlja ga u svečanoj odori u dobi od 26 godina. Slikar na glavi ima crni šešir i veliki okovratnik od bele čipke.

Autentičnost dela dokazana je tek 1996. godine, nakon analize koja je pokazala da je slika izrađena na istoj hrastovoj podlozi na kakvoj je naslikao portret svog prijatelja Maurita Hijgensa.

Stručnjak londonskog Sotheby’s, Džordž Gordon pojasnio je da svečana odeća, neuobičajena za ostale umetnikove autoportrete, ukazuje na to da se verovatno želeo da pokaže u najboljem svetlu dok se udvarao svojoj tadašnjoj muzi i budućoj supruzi Saskiji kako bi njene roditelje uverio u to da je “dobra prilika” za njihovu ćerku.

“Naslikana neposredno nakon slikarevog dolaska u Amsterdam, svečana odora je verovatno trebalo da uveri potencijalne kupce da mu posao cveta”, kaže Gordon.

Dodaje da je slika nastala u vrlo kratkom vremenu jer pozadina još nije bila osušena kad je umetnik na nju stavio svoj potpis.

Uz izmenjeni kalendar rada zbog pandemije koronaviurusa, Sotheby’s je odlučio da organizuje aukciju više od 500 umetničkih dela iz raznih razdoblja.

Dela starih majstora i savremenih umetnika u londonskom Sotheby’s će biti izložena tri nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here