Kosovo online

Antidamping mera Vlade Kosova na uvoz pojedinih proizvoda iz Srbije nije politička odluka, kako se to u javnosti komentariše, već ekonomska mera zaštite kosovskih proizvođača i proizvoda, ocenjuje ekonomista Safet Grdžaljiu.

Po rečima Grdžaljiua, u pravilima i načinu funkcionsanje CEFTA postoji dovoljno prostora za uvođenje takvih mera.

– Vlada Kosova donela je odluku da zaštiti dva proizvoda, to su materijal za građevinarstvo i prehrambeni proizvodi za stoku. Bili smo svedoci damping cena i u prošlosti. Bitna činjenica je da moramo razlikovati reciprocitet ili barijeru od antidampinga, jer antidamping je uvođenje određene mere koja niveliše cene od uvoznika i kupca određene robe – objašnjava Grdžaljiu.

Grdžaljiu podseća da je na Kosovu nekoliko fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, konkretno blokova, zatvoreno, a da su dve firme za proizvodnju stočne hrane iz Kosova Polja i Prizrena takođe prekinule rad, jer nisu mogle da bude konkurentne na tržištu.

– Bilo kakve mere ne idu u prilog perspektivi Zapadnog Balkana. Neophodno je rešavanje svih problema, jer sa ovakvim postupcima gubimo svi. Sve što smo gradili u prošlosti na neki način tone. Čitao sam pismo koje Vlada Kosova poslala CEFTA, ako imamo Vašingtonski sporazum, Berlinski proces koji održan u Skoplju i Sofiji, i ako tu imamo tri glavna ugovora, počevši od zelene agende, zajedničkog regionalnog tržišta, slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, onda se postavlja pitanje kako možemo da implemntiramo zajedničko tržište ako i dalje imamo barijere i nismo ravnopravni u tom prostoru – kaže Grdžaljiu.

Za njega je čudna pasivnost raznih regionalni inicijativa počevši od CEFTA, koje stalno “dobijaju novac od raznih donatora i evropske komisije, ali rezultata nema, osim nastavka adresiranja problema”.

– Rešavanje svih problema na Zapadnom Balkanu je rešavanje spora između Kosova i Srbije. Sve dok se ne postigne rešenje uvek će se se proizvoditi nove ideje nacionalizma i radikalizma. Vreme je da svi pružimo maksimum da se dođe do rešenja, što pre. Za političare je sada pravo vreme, kada treba da nauče značenje reči, kompromis i žrtvovanje. Dok to ne bude mi ćemo se vrtiti u krug koji nas vodi unazad i bez perspektive – zaključio je Grdžaljiu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here